Freimanis 9.maijā dosies gājienā, lai atzīmētu partizānu kara sākumu pret okupantiem

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Aktīvists Uldis Freimanis Rīgas domē pieteicis gājienu, lai 9.maijā atzīmētu partizāņu kara sākumu pret okupantiem. Freimanis kopā ar domubiedriem no plkst.12 līdz 14 dosies gājienā no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli

Pieteikumā domei viņš norādījis, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 15 cilvēku, taču aģentūrai LETA atzina, ka cilvēku varētu būt vairāk, jo viņam varētu pievienoties arī politiski represētie un bijušie partizāni.

"8.maijā beidzās karš, kapitulēja pēdējā brīvā Latvijas teritorija - Kurzeme -, bet Latvijas tauta nepadevās un 9.maijā sākās partizānu karš. Es gribu godināt partizānus, kas karoja līdz pat 1955.gadam," skaidroja Freimanis.

"Mums tā bija okupācijas nakts, kurā sākās jauns karš pret padomju okupantiem," uzsvēra gājiena organizators.

Freimanis uzskata, ka Latvijā valda absurda situācija: "Mums jāpieraujas kā tādiem maišelniekiem okupantu priekšā, lai tikai nepateiktu kaut ko nepareizi un mums nepārmestu naida kurināšanu. Es gribu izskaidrot to, ko valdība neskaidro, un pierādīt to arī krievvalodīgajiem, ka 9.majā Latvijā nekāda atbrīvošana nenotika un mums tas bija partizānu cīņas sākums pret padomju okupāciju."

Jau ziņots, ka Rīgas domē 8.maijā un 9.maijā notiks pasākumi gan Otrā pasaules kara upuru godināšanai, gan Uzvaras parkā iecerēta uzvaras pār nacismu svinēšana.
Biedrība Autonoma darbība 8.maijā no plkst.18 līdz 20 plāno doties gājienā no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli, lai godinātu Otrajā pasaules karā bojā gājušo piemiņu. Plānots, ka gājienā varētu piedalīties ap 100 cilvēku.

9.maijā pie Okupācijas muzeja Strēlnieku laukumā pulcēsies arī biedrība Rodina (Dzimtene), kas dosies tradicionālajā "Latvijas krievu gājienā par godu uzvarai", tādējādi paužot diametrāli pretēju pārliecību Freimaņa teiktajam. Šis gājiens notiks no plkst.18 līdz 19.30, un plānots, ka no Strēlnieku laukuma aptuveni 150 cilvēku dosies tradicionālā gājienā uz pieminekli "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" Uzvaras parkā.

Savukārt biedrība 9.maijs pašvaldībā iesniegusi divus pieteikumus par vērienīgu publisku pasākumu rīkošanu 8. un 9.maijā. Tā kā pasākumi pašvaldībā joprojām atrodas saskaņošanas procesā, sīkāki plāni pagaidām nav atklāti.

9.maijs ir viens no pamanāmākajiem krievu jauniešu organizācijas Mums pa ceļam projektiem. Organizāciju vada Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks (SC) un domes deputāte Svetlana Savicka (SC), biedrības valdē darbojas arī vadībā ir Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). 9.maija mērķis ir rūpēties par Otrā pasaules kara veterāniem, kā arī godināt Krievijas uzvaru pār nacismu.

Ušakovs iepriekšējos trīs gadus 9.maijā Uzvaras parkā ir uzstājies ar uzrunu sanākušajiem, lielākoties krievvalodīgajiem. Jautāts, vai uzrunu teiks arī šogad, Ušakovs aģentūrai LETA atbildēja izvairīgi, norādot, - ja saņems piedāvājumu, tad par to domās.


Написать комментарий