Daugavpils poļi atzīmēja savu dienu ar košu gājienu pa Varšavas ielu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien vairāk kā 15 miljonu poļu, kas dzīvo ārpus Polijas, atzīmē savus svētkus – tieši 2.maijā tiek svinēta Pasaules poļu diena, kuri dzīvo ārzemēs. Rīt, 3.maijā, viņi svinēs Poļu kostitūcijas dienu.

Poļu kultūras biedrības „Promeņ” vadītājs Rišards Stankevičs pastāstīja, ka Polijas konstitūcija tika pieņemta pirms vairāk kā 200 gadiem un kļūva par pirmo konstitūciju Eiropā. Ne velti Daugavpili sauc par Latvijas poļu galvaspilsētu – šeit dzīvo aptuveni 16 500 poļu diasporas pārstāvju. Jau 15 gadus mūsu pilsētā aktīvi darbojas Poļu biedrība, Poļu kultūras centrs un daudzus gadus maija pirmajās dienās notiek Varšavas ielas svētki. 

Šodien nebija izņēmums un ielas krāsainajā un jautrajā gājienā piedalījās J.Pilsudska Valsts poļu ģimnāzijas skolēni, Latvijas poļu apvienības Daugavpils nodaļas „Promeņ” locekļi, pilsētnieki. 

Plkst.11:00 notika svinīga puķu uzlikšanas ceremonija pie krusta, kas ir veltīts poļu karavīriem, kuri gāja bojā, cīnoties par Latvijas neatkarību. Pēc tam pūtēju orķestra Arnolda Grīnberga vadībā mūzikas pavadībā Daugavpils poļi gāja pa ielu ar Polijas galvaspilsētas vārdu. 

Gājiena dalībniekus pa ceļam sveicināja Krievu nama un Poļu kultūras centra kolektīvi, kuri kopā jautri nodejoja riņķa deju. Gājiens noslēdzās ar svētku dievkalpojumu Jaunavas Marijas Bezvainīgās ieņemšanas baznīcā pusdienlaikā. 

Taču līdz ar to svētki nav beigušies, rīt tie turpināsies. Plkst.15:00 Municipālās policijas ēkā Polijas vēstniecības Latvijā padomnieka-ministra Januša Davidoviča klātbūtnē tiks atklāta piemiņas plāksnīte par godu Polijas Republikas konsulātam, kas šeit darbojās no 1930. līdz 1939.gadam. 

Vakarā Daugavpils novada Kultūras namā notiks liels svētku koncerts par godu Poļu nama 15 gadu jubilejai, kurā piedalīsies visi tā kolektīvi.
 



Написать комментарий