Aptaujas: par Francijas prezidentu ievēlēts Olands

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Francijā uzvarējis Sociālistiskās partijas kandidāts Fransuā Olands, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz vēlētāju aptauju rezultātiem.

Olands ieguvis 52% vēlētāju balsu, kamēr tagadējais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš ir valdošās labēji centriskās partijas "Savienība par tautas kustību" (UMP) līderis, ieguvis 48% balsu.

Savu sakāvi ir atzinis pats Sarkozī. "Fransuā Olands ir Francijas prezidents un viņš ir jārespektē," teica Sarkozī, kurš ir paziņojis, ka uzņēmas atbildību par savu sakāvi. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Sarkozī pieļāvis, ka pametīs politiku, ja vēlēšanās zaudē.

Olands guva lielu iedzīvotāju atbalstu pateicoties valsts ekonomiskajām grūtībām un Sarkozī zemajai popularitātei. Sociālistu kandidāts arī solīja pacelt nodokļus lielajām korporācijām un cilvēkiem, kas pelna vairāk par miljonu eiro gadā. Tāpat viņš iestājies par minimālās algas paaugstināšanu, un pensijas vecuma samazināšanu, kā arī vēlas algot papildus 60 tūkstošus skolotāju.

Jau vēstīts, ka Francijā svētdien notika prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Tiesības sacensties pae prezidenta krēslu abi kandidāti ieguva vēlēšanu pirmajā kārtā 22. aprīlī. Sarkozī tajās ieguva 27,1% balsu, bet sociālistiskās partijas kandidāts Olands guva 28,6% vēlētāju atbalstu. Savukārt trešajā vietā palika labējās eiroskeptiskās Nacionālās frontes kandidāte Marina Lepēna ar 18,1% balsu.

Lepēna pirms otrās vēlēšanu kārtas aicināja savus atbalstītājus nebalsot ne par vienu no otrās kārtas kandidātiem un mest urnās neaizpildītus biļetenus.

Francijas prezidenta amata pilnvaru termiņš ir pieci gadi.
Nākammēnes Francijā notiks parlamenta vēlēšanas.


Написать комментарий