VM liedz aptiekām pazemināt cenas kompensējamiem medikamentiem

foto pieuvre.ca
foto pieuvre.ca

Aptieku Attīstības biedrība (AAB) iestājas pret Veselības ministrijas nekonsekvento politiku, kuras dēļ cieš hroniski slimie cilvēki. Viņi nevar nopirkt nepieciešamos medikamentus, izmantojot iespēju pazemināt to iegādes vērtību lojalitātes programmas ietvaros.

„Pēdējā laikā pie mums vēršas arvien vairāk aptieku, kuras tika sodītas ar Nacionālā Veselības dienesta lēmumu par to, ka piedāvāja saviem klientiem izmantot iespēju daļēji apmaksāt kompensējamos medikamentus ar lojalitātes karti. Savu lēmumu aizliegt kompensējamo medikamentu cenu pazemināšanu, ierēdņi pamato ar MK noteikumu nr. 899 normām, kuras nosaka, ka valsts kompensējamos medikamentus atļauts tirgot tikai par valsts noteikto cenu,” pastāstīja Inga Zemdega-Grāpe, AAB priekšsēdētāja. „Daudzviet pasaulē šī norma par noteikto cenu vērsta uz to, lai aptiekām noteiktu „cenu griestus”, bet pie mums Latvijā valsts nepamatoti liedz aptiekām jebkādā veidā pazemināt cenas šai medikamentu grupai. Ja cilvēkam valsts kompensē medikamentu iegādi tikai 50% vai 75% apmērā, tad šobrīd aptiekām ir stingri aizliegts samazināt pacienta līdzmaksājuma daļu ar lojalitātes programmas priekšrocībām. Līdz ar to klienti, kas pērk valsts neapmaksātas zāles, gūst vairāk iespēju daļēji apmaksāt medikamentus ar lojalitātes karti, salīdzinājumā ar tiem, kas spiesti lietot kompensējamās zāles un par tām piemaksāt pilnu maksu.”

AAB uzsver, ka kompensējamo medikamentu realizācijas kārtība katrā ES dalībvalstī ir ieviesta ar mērķi sniegt materiālo palīdzību no šo medikamentu lietošanas atkarīgajiem, hroniski slimajiem attiecīgās ES dalībvalsts iedzīvotājiem. Tādēļ uzskatām, ka valstij ir jānodrošina cilvēkiem nepieciešamais kompensējamo medikamentu daudzums par iespējami zemāku cenu.

„Lai gan publiskajā telpā Veselības ministrija cīnās par cenu samazināšanu, faktiski tā sper soļus pretējā virzienā, aizliedzot piedāvāt pircējam jebkāda veida atlaides vai priekšrocības, iegādājoties akūti nepieciešamās zāles,” uzsvēra Inga Zemdega-Grāpe.

Tirgus ekonomikas apstākļos arī aptiekas piedalās medikamentu un ārstniecības ierīču tirdzniecībā, konkurējot viena ar otru uz vienlīdzīgiem konkurences nosacījumiem. Šīs konkurences rezultātā ir jāpazeminās tirgojamo preču cenām, kas ir normāli, un no tā ieguvējs ir tikai un vienīgi pircējs. Tāpēc, mūsuprāt, ir nepieļaujami, ka valsts ar savu rīcību traucē šo normālo un veselīgo konkurenci aptieku starpā, nosakot „cenu grīdu” un neļaujot attiecīgajam komersantam realizēt medikamentus, kas iekļauti valsts kompensējamo medikamentu sarakstā, izmantojot marketinga paņēmienus/lojalitātes kartes, kas dod pircējam iespēju pazemināt to iegādes vērtību.

AAB apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā ar pieteikumu, kura mērķis būtu izslēgt hroniski slimajiem pacientiem kaitīgos punktus no augstāk minētajiem MK noteikumiem, kuru dēļ viņi nevar iegādāties zāles no kompensējamo medikamentu saraksta par pazeminātu iegādes vērtību, izmantojot lojalitātes kartes vai citas aptieku piedāvātās

privilēģijas. AAB vērš uzmanību uz to, ka nesen Satversmes tiesā jau tika iesniegta prasība par 899. noteikumiem pret jauno kompensācijas kārtību, kurā tika minēts, ka valdība neizmanto citus efektīvākus mehānismus, lai samazinātu kompensējamo medikamentu cenas.  Aptieku Attīstības biedrība uzskata, ka ja valdība atļautu izmantot kaut vai pastāvīgo klientu programmas, tad jau situācija pacientiem kļūtu labāka.

Aptieku Attīstības biedrība (AAB) ir nevalstiska organizācija, kas apvieno kvalitatīvā veselības aprūpē ieinteresētas personas ar progresīvu viedokli, kuru vērtības ir profesionālisms, attīstība, savstarpēja cieņa, uzticama partnerība, godīga un ētiska darbība. AAB rūpējas par aptieku interešu pārstāvību, neatkarīgi no to piederības vai lieluma un atrašanās vietas. Biedrība veicina aptieku kā uzņēmuma ilgtermiņa attīstību, meklē efektīvus nākotnes risinājumus ar mērķi - nodrošināt pacientiem farmaceitisko pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий