Tika apstiprināti pārkāpumi, kurus konstatēja Daugavpils pansionātā 2009.-2010.gadā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pagājušajā nedēļā pilsētās MSL parādījās informācija par Daugavpils pansionātu un audita pārbaudes gaitā 2009.2010.gadā konstatētajiem pārkāpumiem.

Portāls Gorod.lv griezās pie Iekšējā audita dienesta vadītājas un domes deputātes Anželas Rimvides-Mickevičas, kura apstiprināja, ka minētās pārbaudes gaitā pansionātā tiešām tika konstatēti pārkāpumi. Par tiem tika paziņots pilsētas mēram, uz to brīdi tas bija Jānis Lāčplēsis, jo Audita dienests atrodas pašvaldības vadītāja tiešā pakļautībā. Jāatzīmē, ka Audita dienests veic pārbaudes un sagatavo atskaites, pamatojoties uz pārbaudītās iestādes iesniegto informāciju.

Portāls Gorod.lv saņēma apliecinājumu (ir dokumentālie pierādījumi), ka tika konstatēti pārkāpumi gan grāmatvedības dokumentācijā, gan inventarizācijas rezultātā. Tika apstiprināta agrāk publicētā informācija, ka atšķiras dati par iemītnieku skaitu un personāla slodzēm, kā arī par to, ka uz tā visa gada laika ietaupītā nauda (aptuveni 30 tūkstoši latu) tika izmantota, lai veiktu remontdarbus, kas neatbilst grāmatvedības principiem, turklāt rodas šaubas pēc remontēto telpu apskates. Šī «ekonomija» radās, plānojot budžetu, kad, neskatoties uz to, ka ar katru gadu samazinājās iemītnieku skaits, izdevumi tika plānoti arvien lielākam cilvēku skaitam.

Kā arī tika konstatēti pārkāpumi iestādes iepirkumu rīkošanā attiecībā uz pārtikas produktiem, dažādiem materiāliem un saimniecības precēm – līgumu summas tika koriģētas, tas ir palielinātas. Tika konstatēti pārkāpumi iepirkumu procedūrā, kad tika iegādāts lifts, kura iegāde kopā ar uzstādīšanu maksājusi gandrīz 100 tūkstošus latu un kurš sākotnēji neatbilda specifikācijai, bet pēc tam, saskaņā ar jaunajiem dokumentiem, atbilda visām prasībām.

Pārbaude secināja, ka daudzi pirkumi, piemēram, dārgas rozes un gobelēna gleznas, nebija tik ļoti nepieciešami pansionātam, jo tur dzīvojošie cilvēki paši taisa dažādus nelielus izstrādājumus, ar ko arī bija iespējams izgreznot telpas, kas izraisītu lepnumu gan iemītniekos, gan centra apmeklētājos. Turklāt ne visas iegādātas mantas pārbaudes laikā tika atrastas pansionātā.

Audits apšaubīja arī izmantoto kadru politiku, piemaksas par papilddarbu u ārsta speciālista vizītes maksu – 35 latus.
Tie ir tikai daži pārkāpumi, kurus konstatēja audits. Par visiem konstatētajiem trūkumiem rakstveidā tika paziņots pilsētas mēram, kurš pieprasīja paskaidrojumus no pansionāta vadības un trūkumu novēršanu. Paskaidrojumi tika iesniegti, daži trūkumi tika novērsti. Taču, kā tas notika, Audita dienestam netika ziņots, bet lieta, kuru mērs varēja darīt zināmu sabiedrībai, nekur tālāk neaizgāja. Kaut arī audits ieteica izskatīt jautājumu par pansionāta direktora atbilstību ieņemamajām amatam.

Kā kļuva zināms, pārbaudes akts netika apspriests ne domes komitejās, ne sēdēs, kā to apgalvoja citi MSL. Mūsu rīcībā nonāca fotogrāfijas, kuras tika uzņemtas iestādes vērtīgo mantu inventarizācijas gaitā. Vēlamies pievērst lasītāju uzmanību tam, ka fotogrāfijās ir restorāna krēsli, uzvalks par 35 latiem un dārgi (saskaņā ar dokumentāciju) būvmateriāli, kuru skaitā – krāsa (10 kg) par 104 latiem. Sekcija ir apzīmēta kā divdurvju skapis, bet viendurvju skapis – kā divdurvju.

Secinājumus neizdarīsim, lai to dara mūsu lasītāji. Tikai atzīmēsim, ka Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālo centru (pansionātu) vada tas pats Valentīns Plonis, kurš paskaidrojumos mēram norādīja, ka ir iestādes vadītājs no 2000.gada un 2008.gadā tika izvirzīts apbalvošanai ar Trīszvaigžņu ordeni.



Написать комментарий