Izraēla apsver iespēju veidot mākslīgas salas

foto alvin
foto alvin

Izraēla, kura arvien biežāk saskaras ar zemes platību trūkumu jaunu objektu celtniecībai, apsver iespēju veidot mākslīgās salas, uz kurām varētu izvietot lielus infrastruktūras objektus, kurus nav racionāli celt tukneša zonā, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Svētdien Izraēlas valdība izveidoja starpministriju komisiju "Izraēlas teritorijas palielināšanas, veidojot mākslīgas salas Vidusjūrā, tehnikso iespēju noskaidrošanai". Galvenokārt uz tām paredzēts izvietot atsāļošanas un energostacijas, gāzes glabātuves un lidostas. Pēc gada ekspertiem savs slēdziens jāiesniedz izvērtēšanai valdībā.

Šo ideju atbalsta prmjerministrs Benjamims Netanjahu. "Izraēla ir maza un pārapdzīvota valsts. Tāpēc ideja par mākslīgajām salām mums ir loģiska no ekonomikas, teritorijas un drošības skatu punkta, turklāt tam ir nozīme apkārtējās vides aizsadzībā. Bez šaubām, tā nes sevī jaunas iespējas Izraēlas valstij," pavēstīja Netanjahu.

Tomēr vietējie mediji norāda, ka Izraēlas ekologi jau 2000. gadā secināja, ka mākslīgu salu veidošana var atstāt Izraēlas Vidusjūras piekrasti bez smilšu pludmalēm. "Smiltis uz Izraēlas pludmalēm viļņi atnes no Ēģiptes, bet ja šīs plūsmas priekšā izveido mākslīgu šķērsli, mūsu smilšainās pludmales var vienkārši izzust," brīdināja speciālisti.

Mākslīgās salas jau ir izveidojusi Japāna un Apvienotie Arābu Emirāti.


Написать комментарий