G20 samita noslēgumā pieņemts paziņojums par eiro zonas stabilizāciju

foto cbriveras.com
foto cbriveras.com

Meksikas kūrortā Loskabosā otrdien Lielā divdesmitnieka ( G20) valstu samita noslēgumā tika pieņemts paziņojums par eiro zonas stabilizāciju un citiem svarīgiem ekonomikas jautājumiem.

Paziņojumā teikts, ka G20 pārstāvētās eiro zonas valstis Vācija, Francija un Itālija veiks pasākumus finanšu situācijas uzlabošanai.

"Uz atkal pieaugošā tirgus saspīlējuma fona eiro zonas dalībvalstis no G20 valstu grupas veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu [eiro] zonas integritāti un stabilitāti, uzlabotu finanšu tirgu funkcionēšanu un pārrautu noslēgto savstarpējas atkarības loku starp suverēnām struktūrām un bankām," teikts paziņojumā.

G20 samitā piedalījušās eiro zonas valstis paziņoja par nodomu stiprināt eiro zonas integrāciju, tostarp virzoties uz eiro zonas banku savienību, kas ietvertu banku uzraudzību un banku noguldījumu apdrošināšanu visā eiro zonā.

Samita noslēguma paziņojumā arī teikts, ka G20 galvenā prioritāte vēl arvien ir "spēcīga, ilgtspējīga un līdzsvarota [ekonomikas] izaugsme" un "visas G20 valstis veiks nepieciešamās darbības globālās izaugsmes stiprināšanai un uzticēšanās atjaunošanai". "Ja ekonomiskie apstākļi turpinās ievērojami pasliktināties, šīs valstis ar pietiekamu fiskālo telpu ir gatavas koordinēt un īstenot diskrētas fiskālas darbības iekšējā pieprasījuma atbalstīšanai," teikts paziņojumā.

Samita noslēguma paziņojumā arī teikts, ka G20 valstis uzmanīgi sekos naftas cenu dinamikai un būs gatavas nepieciešamības gadījumā veikt papildu pasākumus, jo pārmērīga energonesēju cenu nestabilitāte ir arī svarīgs ekonomikas nestabilitātes avots. G20 valstis atzinīgi novērtēja Saūda Arābijas gatavību palielināt naftas ieguves apjomu, lai nodrošinātu pienācīgu piedāvājumu.

G20 dalībnieces arī paziņoja, ka ir dziļi satrauktas par protekcionisma izpausmju skaita palielināšanos visā pasaulē, un apstiprināja savu apņemšanos saglabāt līdz 2014.gada beigām moratoriju pasākumiem, kuri ietekmē tirdzniecību un investīcijas, un savu apņemšanos atcelt jebkādus jaunus protekcionisma pasākumus, kas neatbilstu Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) normām.

G20 valstis arī apņēmās samazināt līdz minimumam to politikas negatīvo ietekmi uz citām valstīm.


Написать комментарий