Ēģiptē atliek prezidenta vēlēšanu rezultātu paziņošanu

foto liv.ac.uk
foto liv.ac.uk

Ēģiptē tiek atlikta prezidenta vēlēšanu galīgo oficiālo rezultātu paziņošana, kurus bija paredzēts paziņot ceturtdien, trešdienas vakarā vēstīja oficiālā ziņu aģentūra MENA.

"Tiesneša Faruka Sultāna vadītā Ēģiptes vēlēšanu komisija .. ir nolēmusi atlikt prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātu paziņošanu," ziņoja MENA, neminot jaunu datumu, kad šie rezultāti tiktu paziņoti.

Vēlēšanu otrā kārta notika 16. un 17.jūnijā. Tajā kandidēja Mohameds Mursi no islāmiskās Brīvības un taisnības partijas un ekspremjers un atvaļinātais gaisa spēku maršals Ahmeds Šafiks, un abi ir pasludinājuši sevi par vēlēšanu uzvarētāju.

Vēlēšanu komisija paziņoja, ka tā vēl turpina izskatīt abu kandidātu advokātu apmēram 400 sūdzības par pārkāpumiem vēlēšanu kampaņā un balsu skaitīšanā, tāpēc tai vajag vairāk laika līdz galīgo rezultātu paziņošanai.

Kairas Tahrira laukumā ir sapulcējušies tūkstošiem opozīcijas organizācijas "Musulmaņu brālība" piekritēju, kas protestē pret vēlēšanu rezultātu paziņošanas atlikšanu un pret konstitūcijas grozījumiem, kuri piešķir ievērojamu politisko un likumdošanas varu Bruņoto spēku augstākajai padomei, kas bijusi pie varas valstī kopš prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas pērn.

"Musulmaņu brālība" pirmdien apgalvoja, ka Mursi ir uzvarējis vēlēšanās, un otrdien paziņoja, ka var pierādīt šo apgalvojumu ar balsu skaitīšanas rezultātu apstiprinātām kopijām. Arī Šafiks ir paziņojis par savu uzvaru, un viņa vēlēšanu kampaņa paziņoja, ka "Musulmaņu brālības" piedāvātie skaitļi ir nepatiesi.

Neatkarīgu tiesnešu grupa, kuru vada bijušais Tiesnešu savienības vadītājs Zakarija Abdelazizs un kas novēroja vēlēšanu procesu, preses konferencē apstiprināja, ka saskaņā ar tās datiem Mursi ir uzvarējis.

Jaunajam prezidentam nebūs tik plašas pilnvaras kā Mubarakam, jo daļu no tām pārņēmusi Bruņoto spēku augstākā padome.

Bruņoto spēku augstākā padome pirmdien atkārtoti paziņoja, ka nodos varu ievēlētajam prezidentam līdz 30.jūnijam un jaunajam valsts vadītājam būs pilnas prezidenta pilnvaras. Tomēr vēlēšanu laikā Bruņoto spēku augstākā padome apstiprināja faktiski kara likumu, kas sniedz padomei kontroli pār likumdošanu un valsts budžetu, kā arī veto tiesības pār jauno valsts konstitūciju, ko izstrādās tās izraudzīta komisija.

Vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 23. un 24.maijā, Brīvības un taisnības partijas pārstāvis Mursi ieguva 24,3% balsu, bet gāztā prezidenta Hosnī Mubaraka režīma pēdējais premjers Šafiks - 23,3% balsu. Kopumā pirmajā vēlēšanu kārtā uz valsts vadītāja amatu pavisam pretendēja 12 kandidātu. Pirmajā kārtā nobalsoja 46% no 50 miljoniem balsstiesīgo valsts iedzīvotāju.

Otrajā vēlēšanu kārtā lielai daļai vēlētāju bija grūti izdarīt izvēli, jo daudzi nevēlas islāmistu režīmu, bet negrib arī armijas atbalstīta autoritāra režīma atgriešanos.

Prezidenta vēlēšanu otrā kārta notika īpaši sarežģītā politiskā situācijā, jo Ēģiptes Augstākā konstitucionālā tiesa 14.jūnijā nolēma, ka jaunais valsts parlaments, kurā dominē islāmisti, ir jāatlaiž, jo tas ievēlēts nekonstitucionāli.

Jaunajam prezidentam būs jāpārņem vara no Bruņoto spēku augstākās padomes, kas Ēģipti pārvalda kopš autoritārā prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas pagājušā gada februārī. Tomēr, tā kā konstitucionālā tiesa ir pieņēmusi lēmumu, ka parlaments ir jāatlaiž, Bruņoto spēku augstākajai padomei ir atkal jāuzņemas likumdošanas funkcijas, līdz tiks ievēlēts jauns parlaments.


Написать комментарий