Gorod.lv lielākā daļa lasītāju neplāno svinēt Līgo svētkus

foto svetkusajuta.lv
foto svetkusajuta.lv

Pēc dažām dienām daugavpilieši, tāpat kā gandrīz visi mūsu valsts iedzīvotāji, svinēs vienus no galvenajiem Latvijas svētkiem, kuri ir kļuvuši par tautas svētkiem, - Līgo svētkus. Ir gaidāmas tautas dziesmas un dejas, tradicionālais siers ar ķimenēm un alus un, protams, Jāņu ugunskurs.

Šie svētki ar saistīti ar daudziem ticējumiem. Piemēram, tiek uzskatīts, ka Līgo naktī ir jāmeklē papardes zieds, kas zied tikai vienreiz gadā, un kas to atradīs, tam visu mūžu veiksies mīlestībā. Kā arī Jāņos ir noteikti jāpagaršo siers ar ķimenēm – ja uz meles nonāk ķimeņu graudiņš, tas ir labi jāsakošļā, lai veselu gadu cilvēku nepiemeklētu dažādas likstas un nepatikšanas.

Tam, kas vēlas visu gadu palikt vesels, nepieciešams nopeldēties tuvākajā upītē, bet pāriem, kuri cer uz ilgām un ciešām attiecībām, sadevušies rokās ir jāpārlec pāri

ugunskuram. 23. un 24.jūnijā noplūktajām zālei un puķēm piemīt īpašs spēks un tās pasargā no noskaušanas, sliktajām domām un ļauniem cilvēkiem.

Diemžēl šogad Līgo svētki iekrīt brīvdienās, tāpēc tos svinēsim tikai divas dienas. Portāls Gorod.lv nolēma noskaidrot, kur tieši mūsu lasītāji plāno svinēt šos svētkus.

Izrādījās, ka mūsu respondentu lielākā daļa (37%) vispār neplāno tos svinēt.

Aptuveni 29% lasītāju dosies uz laukiem vai uz vasarnīcu, kur pie dabas krūts radu un draugu lokā arī pavadīs Līgo svētkus. Kaut kur svētku brīvdienās noteikti dosies vēl 10% aptaujas dalībnieku.

Ar svinēšanas vietu pagaidām nav tikuši skaidrībā 15% aptaujāto. Tikai 6% paliks pilsētā un droši vien dosies uz Stropu estrādi, kur otro gadu pēc kārtas notiks līgošana.

Plkst.19:00 tur sāks darboties svētku tirdziņš, pēc stundas sāksies Latviešu kultūras centra radošo kolektīvu koncerts.

Plkst.21:00 svētku koncertu turpinās jaunu izpildītāju Samantas Tīnas, Dāvida Kalandija un grupas MoNo, kā arī pūtēju orķestra Daugava uzstāšanās, kuri izpildīs latviešu populāro komponistu pazīstamās dziesmas.

Lielo Jāņu ugunskuru iededzinās plkst.23:00, sāksies diskotēka, kas turpināsies līdz rītausmai – plkst.4:00 no rīta.


Написать комментарий