Mediķi brīdina: vasaras pastaigas Latgales pļavās var apdraudēt jūsu veselību

foto healyou.ru
foto healyou.ru

Tiek uzskatīts, ka pastaigas svaigajā gaisā uzlādē ar enerģiju un labu noskaņojumu. Taču šobrīd pastaigas pie dabas krūts var būt bīstamas, jo ērču, kas mīt zālē un krūmos, aktivitāte šogad ir pieaugusi gandrīz trīs reizēs.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko pastāstīja, ka speciālisti neiesaka aizrauties ar pastaigām un lauku zāļu vākšanu apaugušajās pļavās, īpaši mūsu reģionā. Saskaņā ar pēdējiem datiem, 1 km garajā taisnajā līnijā atrodamas 80-150 ērces.

Pusgada laikā (no janvāra līdz 19.jūnijam) Centrs ir reģistrējis 46 ar ērču encefalītu saslimšanas gadījumus, slimnieku vidējais vecums ir 43 gadi. Pēc centra pārstāves vārdiem, jaunākajam inficētajam bija tikai 2 gadi, vecākajam – 83. Salīdzinājumam minēsim, ka iepriekšējos gados šajā laika posmā valstī vidēji tika reģistrēti ne vairāk kā 24 ar ērču encefalītu inficētie.

Pēc Lauras Ševčenko domām, efektīvākais līdzeklis, kas pasargās no inficēšanas, ir vakcinācija, kuru jāveic pirms ērču aktivitātes sezonas, kas Latvijā sākas marta mēnesī un turpinās līdz novembrim. Jāatzīmē, ka pirmais pacients, kuram bija iekodusi ērce, šogad Infektoloģijas centrā griezās jau 23.martā.

Saskaņā ar esošajiem izcenojumiem, viena vakcīna pieaugušajam cilvēkam maksā 21,50 latu, bērnam – 20,50 latus. Ir nepieciešamas trīs dozas, kas tiek iepotētas saskaņā ar standarta shēmu (pirmā – novembrī, lai nostiprinātu imunitāti pirms pavasara) vai ar paātrinātu shēmu (pirmā pote jau martā vai pat aprīlī). Speciālisti visu laiku atgādina, ka šī vīrusa ārstēšana inficētajam izmaksās daudz dārgāk, nekā vakcīna.

Ja jūs esat nolēmuši tomēr nevakcinēties, pēc pastaigām pa vasarnīcu vai pēc atrašanās pie dabas krūts noteikti apskatiet sevi un savus ģimenes locekļus, lai būtu droši, ka ērce nav iekodusi. Ja tomēr ērce ir atrasta, ārsti iesaka pareizi to no sevis noņemt un uzmanīgi sekot līdzi savai pašsajūtai mēneša laikā. Katram gadījumam šajā laikā ir jādzer daudz šķidruma un jālieto C vitamīns.

Ja jūs gribēsiet konstatēt, vai iekodusī ērce ir vīrusa pārnēsātājs, jums ir jāgriežas uz Rīgas infektoloģijas centru. Būs nepieciešams patstāvīgi nogādāt tur ērci un apmaksāt analīzi (tā maksā 10-14 latus).


Написать комментарий