Cilvēktirdzniecības upurus varēs nesodīt par piespiedu kārtā pastrādātiem noziegumiem

foto dipity.com
foto dipity.com

Cilvēktirdzniecības upurus turpmāk varētu nesaukt pie atbildības par nodarījumiem, kurus viņi bija spiesti pastrādāt, paredz valdības atbalstītas izmaiņas Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā.

Kriminālprocesa likumu plānots papildināt ar iespēju izbeigt kriminālprocesu, atbrīvojot personu no kriminālatbildības, ja "noziedzīgs nodarījums izdarīts laikā, kad persona bija pakļauta cilvēku tirdzniecībai un tika piespiesta izdarīt noziedzīgo nodarījumu".

Papildināt arī Krimināllikums, lai nodrošinātu, ka cilvēku tirdzniecībā cietušo var nesaukt pie kriminālatbildības, ja persona ir piespiesta izdarīt noziedzīgo nodarījumu.

Grozījumu anotācijā Tieslietu ministrija norāda, ka cilvēku tirdzniecībā cietušie jāaizsargā no saukšanas pie kriminālatbildības vai sodīšanas, piemēram, par viltotu dokumentu izmantošanu vai prostitūciju vai imigrācijas noteikumu pārkāpšanu, ja viņi tikuši piespiesti uz šādu rīcību un šāda piespiešana bijusi tiešas sekas tam, ka viņi ir bijuši pakļauti cilvēku tirdzniecībai.

Iespēja nesaukt pie kriminālatbildības cilvektirdzniecības upurus aizsargās cietušo cilvēktiesības un mudinās viņus iesaistīties kriminālprocesā kā lieciniekiem pret pāridarītājiem.

Šī aizsardzība neizslēdz saukšanu pie kriminālatbildības vai sodīšanu par nodarījumiem, kurus persona ir izdarījusi vai kuros piedalījusies brīvprātīgi.

Piespiešana ir tāda situācija, kad personai nebija iespējams izvēlēties savu rīcību, jo pret viņu tika izmantota vardarbība, draudi vai kāda cita veida ietekme, kas liedz personai iespēju izvairīties no noziedzīga nodarījuma izdarīšanas, skaidro TM.


Написать комментарий