EP Atliek balsojumu par ES patentu

foto blog.travelpod.com
foto blog.travelpod.com

Plenārsesijas atklāšanā Eiropas Parlaments negaidīti nolēma pārcelt debates par ES patenta likumprojektu, jo Eiropas Padome pēdējā brīdī pieprasīja svītrot trīs būtiskus pantus. Par tiesību aktu atbildīgie deputāti pauda pārliecību, ka šo pantu svītrošana atņemtu lielāko daļu no tiesību akta efektivitātes, informēja Eiropas Parlaments.

Deputāti nolēma pārcelt balsojumu par Eiropas vienoto patentu, jo to lūdza par dokumentu atbildīgie EP deputāti Bernards Rapkejs (S&D, DE) un Klauss Hainers Lehne (EPP, DE), reaģējot uz Padomes plānu otrdienas rītā, tieši pirms plānotajām debatēm, svītrot trīs nozīmīgus tiesību akta pantus.

Deputāti atgādināja, ka Padome jau pērn 2. decembrī atbalstījusi šo tiesību aktu ar noteikumu, ka arī Parlaments to atbalstīs toreizējā redakcijā. Ieviest jaunas izmaiņas būtu "rupjš procedūras pārkāpums", uzsvēra Rapkejs, piebilstot, ka Padomes kaulēšanās par ierosināto patentu tiesu sākusi atgādināt tirgus ainiņu.

Lehne atbalstīja prasību atlikt balsojumu, uzsverot, ka pantu svītrošana atņemtu tiesību aktam lielāko daļu tā ietekmes. Ja Padome patiešām tā rīkotos, par šo jautājumu būtu nekavējoties jāvēršas Eiropas Tiesā, viņš piebilda.

Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs piebilda, ka Padomes prasība faktiski padara tiesību aktu bezjēdzīgu.

Patlaban spēkā esošais Eiropas patents jāapstiprina atsevišķi katrā no 27 ES dalībvalstīm. Turpretim jaunais ES patents automātiski būs spēkā uzreiz 25 dalībvalstīs, tostarp Latvijā. Divas ES valstis – Spānija un Itālija – tomēr izlēmušas jaunajai ES patentu sistēmai nepievienoties.

Tāpat līdz ar jaunās ES patenta sistēmas spēkā stāšanos būtiski samazināsies jaunu patentu apstiprināšanas izmaksas. Šobrīd dažās dalībvalstīs jaunu patentu apstiprināšanas izmaksas var sasniegt pat divdesmit tūkstošus eiro, savukārt vienotā ES patenta izmaksas būtu tikai aptuveni 6200 eiro (4300 lati).


Написать комментарий