Nodokļu samaksas termiņa pagarinājums – valsts nāk pretī uzņēmējiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ministru kabinets otrdien noteica Valsts ieņēmuma dienestam (VID) tiesības periodā no šī gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu katra nodokļa nomaksai līdz četrām reizēm, informēja Finanšu ministrija.

Iepriekš uzņēmēji pauda bažas, ka jūlijā spēkā stājušās likuma normas, kas ļauj saņemt nodokļu nomaksas pagarinājumu ne vairāk kā četras reizes gadā, būs netaisnīgas pret tiem uzņēmumiem, kuri izmantojuši nomaksas termiņa pagarinājumu gada pirmajā pusē un pēc 1.jūlija vairs nevarēs to izdarīt.

Šā gada 1.jūlijā stājās spēkā likuma "Par nodokļiem un nodevām" izmaiņas, kas nosaka - VID paredzēto termiņa pagarinājumu vienā nodokļu un citu budžetā ieskaitāmo maksājumu veidā vienam un tam pašam nodokļu maksātājam kalendārā gada laikā ir tiesīga piešķirt ne vairāk kā četras reizes.

Tas varēja radīt negatīvas sekas uzņēmumiem, kuri nav rēķinājušies ar šādu normas interpretāciju.

Izskatot Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, valdība nolēma neņemt vērā nodokļu samaksas termiņu pagarinājumus, kas nodokļu maksātājam piešķirti no šī gada 1.janvāra līdz 1.jūlijam, bet izņēmuma kārtā tikai šogad tos skaitīt, sākot ar šā gada 1.jūliju. Sākot ar 2013. gadu, norma tiks attiecināta uz kalendāro gadu, t.i. no 1.janvāra līdz 31.decembrim.

"Uzskatu, ka tādējādi tiek veicināta privātpersonas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību un konkrētajā gadījumā tiek panākts taisnīgākais rezultāts. Ar šādu lēmumu valsts nāk pretī nodokļu maksātājiem, veicinot uzņēmumu darbības ilgtspēju un neradot spiedienu uz valsts sociālo budžetu," pauž Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna.

Finanšu ministrijas apkopotā informācija liecina, ka 2011. gadā vairāk nekā 400 uzņēmumi ir izmantojuši nodokļu samaksas termiņu pagarināšanu vairāk nekā četras reizes.


Написать комментарий