Arābu līgas valstis aicina Sīrijas prezidentu Asadu atkāpties

foto naijamayor.com
foto naijamayor.com

Arābu līgas valstu ārlietu ministri pirmdien pēc sanāksmes Kataras galvaspilsētā Dohā nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā aicināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atkāpties un apsolīja, ka viņam un ģimenei tiks piedāvāta droša aizbraukšana no Sīrijas.

"Ir panākta vienošanās par prezidenta Bašara al Asada ātras atkāpšanās nepieciešamību," žurnālistiem pēc Arābu līgas sanāksmes paziņoja Kataras premjerministrs šeihs Hamads bin Halifa al Thani.

Arābu līga arī aicināja bruņoto opozīcijas grupējumu "Brīvā Sīrijas armija" un pārējo opozīciju izveidot pārejas laika nacionālās vienotības valdību.

Arābu līga arī aicināja sasaukt ANO Ģenerālās asamblejas ārkārtas sanāksmi ar mērķi izveidot Sīrijā "drošības zonas" un "humānos koridorus".

Arābu līgas valstu ārlietu ministri arī uzskata, ka ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana funkcijas ir jāmaina un viņam tagad jākoncentrējas uz "varas mierīgas nodošanas procesu" Sīrijā.

Kataras premjerministrs aicināja Asadu "izbeigt postīšanu un slepkavības, pieņemot drosmīgu lēmumu" par atteikšanos no varas. Asads kļuva par Sīrijas prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, ir gājuši bojā vairāk nekā 19 tūkstoši cilvēku, svētdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Pēc šī organizācijas sniegtās informācijas, ir nogalināti 19 106 cilvēki, no tiem 13 296 civiliedzīvotāji, 481 karavīrs un 949 dezertieri no armijas. "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" statistikā tie pretvaldības kaujinieki, kas nav dezertējuši no bruņotajiem spēkiem, tiek pieskaitīti civiliedzīvotājiem.

Apvienoto Nāciju Organizācija, kas arī sākotnēji publicēja datus par nemieros Sīrijā bojāgājušajiem, janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot bojāgājušo skaitam.


Написать комментарий