Latvijai nākamā iespēja kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu būs 2027.gadā

foto travelnews.lv
foto travelnews.lv

Nākamā reize, kad kāda Latvijas pilsēta varētu kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu, būs 2027.gads kopā ar Portugāli, paredz Eiropas Komisijas (EK) pirmdien izskatītais priekšlikums.

2014.gadā Rīga pirmo reizi kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Tāpat vienlaicīgi ar Rīgu Eiropas Kultūras galvaspilsēta būs arī Ūmeo pilsēta Zviedrijā.

Pašreizējā Eiropas kultūras galvaspilsētas programma turpināsies līdz 2019.gadam. Savukārt jaunajā EK priekšlikumā ierosināts, ka līdz 2033.gadam pilsētas varēs nominēt ne tikai dalībvalstis, bet reizi trijos gados arī esošās un potenciālās kandidātvalstis.

EK priekšlikumu apspriedīs Eiropas Parlaments un Padome un galīgo lēmumu par turpmāko pilsētu nomināciju pieņems līdz 2013.gada beigām.

"Eiropas kultūras galvaspilsētu nominēšana ir viena no pamanāmākajām un sekmīgākajām Eiropas Savienības (ES) iniciatīvām. Sāncensība par statusa iegūšanu ir tik spraiga kā nekad agrāk, un tas apliecina šā statusa nezūdošo vērtību un pievilcību," skaidroja Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu.

EK norāda, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss sniedz daudzus ieguvumus pilsētām un reģioniem. Lai gan tas galvenokārt ir kultūras pasākums, statusam ir nozīmīga sociāla un ekonomiska ietekme.

Programma izveidota 1985. gadā un līdz šim par Eiropas kultūras galvaspilsētām kļuvušas jau 46 pilsētas. Eiropas kultūras galvaspilsētas 2012. gadā ir Gimaraiša (Portugālē) un Maribora (Slovēnijā). Savukārt 2013. gadā par Eiropas Kultūras galvaspilsētām kļūs Košice (Slovākijā) un Marseļa (Francijā).


Написать комментарий