Microsoft apsola nomainīt sievietes aizskarošu frāzi programmas pirmkodā

foto winbeta.org
foto winbeta.org

Pēc operētājsistēmas Linux programmētāju un dažu informācijas tehnoloģiju (IT) portālu sacelta trača Microsoft apņēmies nomainīt sievietes aizskarošu frāzi, kas saskatāma kādas būtiskas servera programmatūras pirmkodā, raksta IT portāls NetworkWorld.

Satraukums radies saistībā ar koda fragmentu 0xB16B00B5, kurā vairāki speciālisti saredzējuši slēptu frāzi angļu valodā Big Boobs (latviešu žargonā - Baigie pupi). Par šo atklājumu jau ilgāku laiku diskutējot specializēti programmētāji, kas diendienā strādā ar Microsoft serveru virtualizācijas rīku Hyper V. Šaubīgais burtu un skaitļu salikums atrodams programmas sadaļā, kas savieno Hyper V funkcijas ar Linux operētājsistēmas datoriem.

Kā raksta NetworkWorld, koda frāze nav radusies nejauši vai aiz programmas struktūras nepieciešamības, jo agrākā versijā attiecīgā frāze bijusi 0x0B00B135, kur gan saskatāma burtu kopa boob (pups), taču tā nav veidota apzināti. Savukārt, atjaunojot kodu, visticamāk, uzdarbojies kāds jokdaris.

Portāls raksta, ka, saņemot informāciju no NetworkWorld žurnālista un blogera Paula Meknamera, Microsoft pārstāvis e-pastā solījis, ka uzņēmums drīzumā izplatīs ielāpu, lai ar citu kodu aizstātu koda fragmentu, kurā var saredzēt ēverģēlības.

Meknameras blogā Buzzblog, kas ir daļa no NetworkWorld portāla, arī pārpublicēts kādas sievietes - Linux speciālistes - komentārs. Viņa sūdzas, ka programmēšanas nozarē joprojām valda pārliecība, ka tā ir vīriešu profesija, kurā var atļauties šādu ņirgāšanos.

Savukārt Meknamera piebilst - ir pienākuši laiki, kad pat dziļākajā programmatūras kodā, pat grūti saskatāmā veidā, veicot profesionālu darbu, vairs nevar atļauties politiski nekorektus un aizskarošus izlēcienus.

Kā raksta cits IT portāls, TheRegister, dīvaina koda frāze jau pamanīta 2011.gada maijā, kad tā iekļauta kādā Wikipedia ierakstā par veidu, kā ar tā saukto heksadecimālo kodu var radīt frāzes, kas atgādina vārdus angļu valodā.

Ierakstā ir vairāki piemēri, kad kods rakstīts apzināti, lai būtu kuriozs vai jocīgs. Piemēram, Apple mobilo ierīču operētājsistēmas iOS ziņojumos par kādas aplikācijas aizķeršanos parādās frāze 0x8BADF00D, ko var saprast kā ate bad food (saēdos sliktu pārtiku). Savukārt koda frāze 0xDEADDEAD (beigts, beigts) iekļauta programmas fragmentā, kas Windows NT operētājsistēmas datoros paziņo par sistēmas pilnīgu sabrukumu.


Написать комментарий