Mihails Pupiņš: Latgales zoodārza dzīvnieku ceturto daļu atdevuši viņu bijušie saimnieki 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Sen pierādīts, ka par gaumi nestrīdas. Kādam patīk tādi mājdzīvnieki kā kaķi un suņi, kādam gribās turēt mājās eksotiskus dzīvniekus. Diemžēl bieži vien izaudzis eksotiskais dzīvnieks sagādā saimniekam papildus rūpes un rezultātā no tā cenšas tikt vaļā.

Pēc Latgales zoodārza direktora Mihaila Pupiņa vārdiem, šī problēma pastāv visā pasaulē, daudzi zoodārzi ir pārpildīti, jo pieņem saimniekiem apnikušos dzīvniekus. Pastāv ļoti dažādi iemesli, kāpēc cilvēki atdod kādreiz iemīļoto mājdzīvnieku. Piemēram, dzīvnieks ir apnicis vai dzīvnieka saimniekam nav iespējas turēt to savā dzīvoklī.

„Vakar mūsu zoodārzā atnesa kārtējo dzīvnieciņu – lielu sarkanausu bruņurupuci. Cilvēki bieži vien neņem vērā faktu, ka dzīvnieki aug dažu desmitu gadu laikā. Rezultātā no maza bruņurupuča, kas sākotnēji bijis 2 latu monētas liels, izaug pieaudzis dzīvnieks, kuram trūkst vietas akvārijā.

Vai arī mammai uzdāvina kādu dzīvu eksotisku rotaļlietu, bet pēc pusgada tā apnīk. Tad cilvēks nāk pie mums: „Paņemiet to, man pietiek!”. Šādu gadījumu ir bijis daudz.

Dažreiz dzīvnieki aizbēg. Diemžēl šādā gadījumā brīvībā viņi bieži vien iet bojā. Ja atceraties, pagājušajā gadā kaut kur pie Olaines tika noķerts Nīlas krokodils, kas bija aizbēdzis no saimniekiem. Mūsu zoodārzam piedāvāja to paturēt, bet mums nebija vietas, kur izmitāt vairāk nekā 4 metrus garu krokodilu.

Nesen nācās ķert bruņurupuci, domājām, ka tas ir parastais dzīvnieks, bet izrādījās, ka tas bija bruņurupuču sugas pārstāvis no Dienvideiropas, kas agrāk pie mums nav bijis. Visdrīzāk, ka tas arī bija aizbēdzis no saimniekiem. Atstājām to Latgales zoodārzā, mūsu apmeklētāji var to apskatīt.

Ja mums ir vieta, pieņemam visus dzīvniekus – gan reptiļus, gan zivtiņas, gan abiniekus. Taču dažreiz mēs esam spiesti atteikt dzīvnieku saimniekiem. Nesen pie mums griezās pēc palīdzības – cilvēks gāja bojā un lielais 5 metrus garais pitons palika bez saimnieka. Mēs nevarējām to pieņemt, jo nebija atsevišķas telpas, bet izmitināt viņu pie citiem dzīvniekiem nedrīkstējām, jo viņu nepieņemtu.

Droši vien mūsu zoodārzā dzīvojošo dzīvnieku ceturto daļu atdevuši viņu bijušie saimnieki. Kopumā gada laikā Latgales zoodārzs saņēma aptuveni 50 dažāda veida dzīvniekus. Godīgi sakot, mums par to ir prieks, jo apmeklētājiem ir iespēja apskatīt ļoti retas dzīvnieku sugas, bet pašiem dzīvniekiem pie mums ir izredzes nodzīvot ilgu mūžu”, - pastāstīja Mihails Pupiņš.

Prātā nāk Sent-Ekziperī slavenā stāsta vārdi: mēs esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām.


Написать комментарий

Vai Jūsu dzimtene nav Zilani jēkabpils Abelu pag.Meklēju radus.