Lauksaimnieki vienojas ar ministrijām strīdīgajā biogāzes jautājumā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Tikšanās laikā ar Ekonomikas ministrijas atbildīgajām personām un Zemkopības ministrijas pārstāvjiem panākta trīspusēja vienošanās strīdīgajā jautājumā par biogāzes ražošanu, informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāve Krista Garkalne.

Trešdien LOSP pārstāvji un citu lauksaimnieku organizāciju pārstāvji tikās kopīgā sanāksmē, lai vienotos par ilgtspējīgu kritēriju un priekšlikumu ieviešanu biogāzes ražotājiem, kas attiecas uz grozījumiem "Noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā".

Pēc visu iesaistīto pušu konstruktīvām un vienprātīgām sarunām tika panākta vienošanās, ka kopīgi tiks risināti jautājumi par pastiprinātas uzskaites sistēmas ieviešanu, tajā skaitā lietderīgi izmantotās siltumenerģijas uzskaiti, lai pierādītu siltumenerģijas izmantošanas efektivitāti.

Tāpat tiks ievērota zemnieku prasība, ka biogāzes ražošana no atjaunojamiem energoresursiem ir atbalstāma ar paaugstinātiem tarifiem tikai tad, ja tā iegūta no konkrētām izejvielām un atbilstošas izcelsmes. Turklāt jebkuram projektam ir jābūt tehniski ekonomiskajam pamatojumam.

Tuvākajās dienās starp Ekonomikas ministriju un Zemkopības ministriju tiks noslēgts kopīgs lēmuma protokols par augstāk minētajiem jautājumiem, norādīja Garkalne.

Kā ziņots, iepriekš LOSP aktīvi iebilda pret biogāzes staciju straujo veidošanos, jo ar kukurūzu tiek apsēti pārtikas labībai paredzētie lauki. Līdz ar to atbalsts jāpiešķir tikai tiem zemniekiem, kas biogāzes ražošanai izmanto noteiktas izejvielas, piemēram, dažādus pārtikas atlikumus, kūtsmēslus u.tml.

Ministru kabineta komitejas sēdē 30.jūlijā vairāki zaļās enerģijas jomas atbalstītāji norādīja, ka apturēt atbalstu zaļās enerģijas ražošanai līdz 2016.gadam nav pieņemami. EM secinājusi, ka līdzšinējais atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražošanai, izmantojot atjaunojamos energoresursu, nav bijis ilgtspējīgs un no izmaksu viedokļa nav pietiekami kontrolējams.

Tikmēr lauksaimnieki ir nemierā ar situāciju, kad viņiem nepieciešamās zemes tiek izmantotas biogāzes ražošanas izejvielu vajadzībām. Uz šo problēmu sēdē norādīja arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Pēc viņas vārdiem, tas, kas notiek laukos ar biogāzes ražotnēm, ir neaptverami - zemes nomas cena kāpj, bet zemniekiem tiek atteiktas nomas tiesības uz platībām.

LOSP uzskata, ka atbalsta piešķiršanā prioritāte jādod tiem, kas ar vismazākām investīcijām var saražot lētāko elektroenerģiju, vienlaikus sakārtot vidi un nodrošināt saimniecību ar energoresursiem.


Написать комментарий