VM mediķiem atalgojuma pieaugumu par 20% nesola; piedāvā par 5% palielināt zemākās algas

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Mediķu arodbiedrība ceturtdien tikšanās laikā ar Veselības ministriju (VM) saņēmusi atbildi, ka algu palielināšana par 20% nav gaidāma, mediķi nākamnedēļ lems par turpmāko rīcību, pastāstīja Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris.

Savukārt VM norāda, ka nākusi klajā ar piedāvājumu paaugstināt zemākās algas par 5%.

"Tikšanās gaitā mēs precizējām to, ka šogad nekādi papildu līdzekļi darba samaksas palielināšanai nav iepriekš iedalīti, jo iepriekšējās tikšanās laikā šajā jautājumā bija dažas neskaidrības," pēc tikšanās paziņoja Keris.

Nākamotrdien, 21.augustā, būs arodbiedrības ārkārtas sēde, kurā tiks vērtēta situācija un pieņemts lēmums par turpmāko rīcību. Keris atteicās komentēt iespējamos variantus, tostarp mediķu protesta akcijas.

Viņš atzina, ka ministrija izrādījusi sapratni par arodbiedrības prasībām, taču galīgais lēmums par algu palielināšanu ir jāpieņem valdībai, kuras lēmumus ministrijai neesot viegli ietekmēt.

Arodbiedrībai arī zināmas precīzas summas, kādas nepieciešamas, lai palielinātu mediķu algas par 20%, kā arī samazinātu pacientu iemaksas par 50%.

"Lai pacientu iemaksas samazinātu par 50%, būtu nepieciešami papildu 5,5 miljoni latu. Un, runājot par darba samaksas palielināšanu, lai atliktu krīzes laikā noņemtos 20%, būtu vajadzīgi 25 miljoni latu," informēja Keris.

Savukārt VM pārstāve Egita Pole aģentūrai BNS pastāstīja, ka ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu mediķiem par zemākās mēnešalgas likmes paaugstināšanu par 5% šogad, saglabājot šo pieaugumu 2013.gadā.

"Veselības ministrija ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar arodbiedrību gan nākamā gada budžeta pieprasījumu sagatavošanā, gan arī jau papildus piešķirto līdzekļu sadalīšanā. Tāpēc aicinu arodbiedrības iesaistīties arī savu pārstāvēto iestāžu finanšu līdzekļu izlietojuma pārraudzībā, lai papildu līdzekļus saņemtu arī mediķi, kuri ir mūsu galvenais resurss. Iekārtu un tehnoloģiju iepirkumi nāk tikai pēc tam," izteikusies veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

Ministrija uzsver, ka 2012.gadā tieši ārstniecībai papildus piešķirti 29,7 miljoni latu, no kuriem 11,5 miljoni latu ir tarifā iekļautā darba samaksas daļa, ieskaitot nodokļus.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka divas mediķu organizācijas un Ārstu biedrība no valsts budžeta veselības aprūpei šogad un nākamgad pieprasījušas papildu finansējumu. Keris izteicās, ka mediķu algas pašlaik ir pirmskara līmenī – tādas, kādas tās bija 1939.gadā.


Написать комментарий