ES ir jākļūst par suverēnu valstu federāciju

foto michael-cashman.eu
foto michael-cashman.eu

Eiropas Savienībai jāpieņem grozījumi Lisabonas līgumā, lai pilnībā atklātu eiro zonas finanšu potenciālu, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

"Mums jākļūst par suverēnu valstu federāciju. Tas ir mūsu politiskais horizonts”, - uzstājoties Eiropas Parlamentā, teica Barrozu, ziņo aģentūra „Reuters”. Pēc viņa vārdiem, pārtapšana federācijā ir nepieciešama eiro zonas stabilitātes un dziļākās integrācijas nodrošināšanai.

EK galva komentēja Grieķijā izveidojušos situāciju. Pēc viņa vārdiem, valsts neizstāsies no eiro zonas, ja tās valdība turēs savus solījumus.
Ž.Barrozu atzīmēja, ka EK šogad publicēs ciešākās ekonomiskās un finanšu savienības izveidošanas plānu.

Jāatzīmē, ka šodien Vācijas konstitucionālā tiesa atļāvusi ratificēt līgumu par Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) un Eiropas finansiālās disciplīnas līgumu. Taču ratifikācija ir iespējama tikai, ievērojot atsevišķus noteikumus. Tā, piemēram, jebkādas Vācijas finansiālās saistības pret ESM nedrīkst pārsniegt 190 miljardus eiro. Ja šī finansējuma apjomu tomēr tiks plānots palielināt, lēmums ir jāapstiprina Vācijas parlamentam un abām parlamenta palātām jābūt pilnībā informētām par visiem ESM ietvaros pieņemtajiem lēmumiem.

ESM ir finansiālas palīdzības fonds eirozonas valstīm, kura apjoms ir 500 miljardi eiro, līgums ar ESM stāsies spēkā, tiklīdz to būs ratificējušas dalībvalstis, kas pārstāv 90 % kapitāla saistību. Tika plānots, ka ESM tiks ratificēts pirms 2012.gada 1.jūlija, bet ratifikācijas termiņš tika pagarināts sakarā ar nepieciešamajām procedūrām dažās eiro zonas dalībvalstīs, tai skaitā Vācijā.
Eiropas finansiālās disciplīnas līgums paredz sankciju „pusautomātisku” piemērošanu attiecībā uz ES dalībvalstīm, kas ir pārkāpušas budžeta disciplīnu. Līgumu ir parakstījušas 25 no 27 ES dalībvalstīm. Līgumu pagaidām nav parakstījušas Čehijas un Lielbritānijas galvas. Līgums nosaka, ka valsts budžetam jābūt sabalansētam vai ar pārpalikumu. Citiem vārdiem sakot, valsts gada strukturālā deficīta zemākajam rādītājam ir jābūt 0,5% no IKP tirgus cenas.


Написать комментарий