Skandalozajā vilcienu iepirkuma konkursā uzvarējušais spāņu vilcienu ražotājs CAF ir nodibinājis meitasuzņēmumu – "CAF Latvia". Jau trīs dienas vēlāk šis uzņēmums ir aizņēmies "Danske bank" 17 miljonus eiro, nauda ņemta vagonu depo renovācijai. Depo ir "Latvijas dzelzceļa" īpašums un spāņu firma tur varētu iekļūt vienīgi, ja Latvijas puse piekristu bijušā "Pasažieru vilciena" vadītāja Nila Freivalda parakstītajam līgumam. Lai to panāktu, CAF nosūtījis Pasažieru vilciena valdei draudu vēstuli sūdzēt to Stokholmas arbitrāžas tiesā.

Punktu par strīdu izskatīšanu Stokholmas šķīrējtiesā, valdībai nezinot, iekļāva līgumā, kuru ar CAF, aprīlī parakstīja Freivalds. Ja spāņi PV iesūdzēs, Stokholmas tiesa trīs mēnešus skatīs iesniegumu un, ja atzīs to par pamatotu, tiesa var ilgt trīs gadus. Tikmēr PV jaunu konkursu sarīkot nevarēs un zaudēs 100 miljonus latu Eiropas naudas. Ar to Latvijas pusi biedē CAF un Vagonbūves rūpnīca.

Lai novērstu problēmas ar tiesāšanos, PV juristiem ir radusies ideja dibināt māsaskompāniju, uz kuru neattiektos tiesas noteiktie ierobežojumi un varētu sarīkot jaunu konkursu. Tajā paredzēts iepirkt mazāk vilcienu un atlikušo Eiropas naudu sadalīt peronu rekonstrukcijai un elektrolīnijām

"Tie 400 miljoni, kas ir apkopē paredzēti no 2.aprīļa līgumā, ka mēs būtu ieinteresēti, ka tā nauda paliek Latvijā, nevis aizplūst uz Spāniju vai uz Kipru," saka PV valdes loceklis Aigars Štokenbergs.

Cerībā, ka tiesas nebūs un būs jauns konkurss, ap Satiksmes ministriju un PV jau sākuši spietot vecā konkursa atsijātie – Šveices uzņēmumi "Stadler" un "Alstom", kā arī vācu "Siemens". Jau nākamnedēļ PV valdei paredzētas sarunas ar visu trīs uzņēmumu pārstāvjiem kādā no Rietumeiropas galvaspilsētām.

"Nekā personīga" arī norāda, ka par līdzšinējiem pārkāpumiem Latvijas valsts vērienīgākajā iepirkumā, kas draud ar smagām finansiālām sekām, ne no viena atbildību neprasa. Pavasarī no amata PV vadītāja amata aizgājušais Freivalds atradis jaunu darba vietu – viņš ir iekārtots darbā par ekspertu attīstības jautājumos akciju sabiedrībā "Zasulauks", kura kontrolpakete pieder tieši PV.