Baltkrievija atsaka vīzas EDSO novērotājiem no Lietuvas un Vācijas

foto canadianaidforchernobyl.com
foto canadianaidforchernobyl.com

Baltkrievija atteikusi vīzas diviem novērotājiem no Lietuvas un Vācijas, kas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju misijas sastāvā plānoja uzraudzīt svētdien gaidāmo parlamenta vēlēšanu norisi, trešdien paziņoja EDSO.

EDSO Parlamentārā asambleja informēja, ka Baltkrievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Lietuvas Seima deputātam Emanuelim Zingerim un Vācijas parlamenta apakšpalātas Bundestāga deputātei Marīluīzei Bekai tiek atteikta vīza. Viņi abi ir Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputāti.

Baltkrievija Eiropas deputātiem, kas vēlas novērot vēlēšanas reti kad atsaka vīzas, un iepriekšējo reizi tas notika 2006.gadā, informēja EDSO Parlamentārās asamblejas pārstāvis Nīls Saimons, piebilstot, ka Minska iepriekš bija solījusi, ka EDSO misijas novērotāju darbība vēlēšanu laikā netiks ierobežota.

"Pagaidām neesam dzirdējuši Minskas skaidrojumu, kādēļ vīzas atteiktas," norādīja Saimons, atzīstot, ka Beka aktīvi aizstāvējusi cilvēktiesību veicināšanu Baltkrievijā un tikusies ar aktīvistiem no šīs valsts.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija gan skaidroja, ka vīzas atteikums neesot saistīts ar vēlēšanu novērošanu, bet gan ar to, ka abi EDSO novērotāju misijas pārstāvji atzīti par Baltkrievijā nevēlamām personām.

"Mūsu mērķis ir par konstruktīvu sadarbību ar EDSO misiju," Minskā atzina Baltkrievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Savinihs.

Viņš uzsvēra, ka "Baltkrievijas puse dara visu iespējamo, lai vēlēšanas notiktu atklāti, pilnībā atbilstot valsts likumdošanai".

"Jutos vīlies, kad uzzināju, ka divi mūsu delegācijas locekļi nesaņēma atļauju iebraukt Baltkrievijā, lai strādātu parlamenta vēlēšanās," atzina EDSO īslaicīgās novērotāju misijas parlamenta vēlēšanās Baltkrievijā vadītājs Mateo Mekači.

"Ceru, ka saņemšu no Baltkrievijas varas iestādēm izsmeļošu skaidrojumu par šo jautājumu. Tas nepieciešams, lai mūsu novērotāji spētu strādāt mierīgos apstākļos, kā arī lai mēs spētu darboties bez kaut kādiem ierobežojumiem," viņš piebilda.

2010.gada decembrī pēc Aleksandra Lukašenko atkārtotas ievēlēšanas prezidenta amatā izcēlās plašas protesta akcijas, kurās tika aizturēti vairāki simti cilvēku, kas prezidentu apsūdzēja par vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Netiek gaidīts, ka vēlēšanas nesīs izmaiņas izolētajā valstī, kuras prezidents paplašinājis politiskos ierobežojumus un pieļāvis simtiem cilvēku aizturēšanu par dalību nesankcionētās protesta akcijās vai viņa kritizēšanu.

Pēc prezidenta vēlēšanām Eiropas Savienība (ES) noteica ekonomiskās sankcijas un iebraukšanas aizliegumus pret gandrīz 250 Baltkrievijas valdības un tiesu sistēmas pārstāvjiem.


Написать комментарий