Sudānas zelta pārstrādes rūpnīcā katru gadu saražošot 328 tonnas vērtīgā metāla. Līdz ar rūpnīcas darba sākumu zelta rūdas eksports no Sudānas tikšot aizliegts, pagājušajā mēnesī paziņoja Sudānas finanšu ministrs.

Amatpersonas cer, ka rūpnīca, kurā iegūs arī sudrabu, palīdzēs samazināt zelta kontrabandu uz citām valstīm. Rūpnīcā pārstrādāšot arī citās reģiona valstīs iegūto rūdu. Sudāna šogad cer pārdot zeltu trīs miljardu dolāru (1,6 miljardi latu) vērtībā, vēsta aģentūra "Reuters".

Valstī ir liels zelta rūdas ieguves potenciāls, bet kopējos ieguves apjomus ir grūti pārbaudīt apjomīgās nelegālās zelta ieguves industrijas dēļ.

Pašlaik lielāko daļu "Āfrikas zelta" ražo Dienvidāfrikas pārstrādes rūpnīca, kas pati sevi raksturo kā vienu no pasaules lielākajiem zelta pārstrādes uzņēmumiem. Tā saražo 600 tonnas zelta gadā.

Sudānas valdība ar zelta pārstrādes rūpnīcas atvēršanu cer kompensēt zaudējumus, kas tai radušies Dienvidsudānas atdalīšanās dēļ pagājušajā gadā, kuras rīcībā palika trīs ceturtdaļas valsts naftas ieguves vietu, pieļauj BBC.