Plānots, ka FM ar krājobligāciju ieviešanu saistītos izdevumus 2012.gadā nodrošinās no valsts parāda vadības apkalpošanai piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. No šīs valsts budžeta programmas krājobligāciju ieviešanas un izplatīšanas izdevumus segs arī turpmākajos gados.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) portālam "Delfi" pagaidām atturējās nosaukt emitējamo obligāciju summas un arī vērtspapīru atmaksas termiņus. Taču vērtspapīru nominālvērtības varētu būtu visai zemas. Savukārt atmaksas termiņi "varētu būt dažādi – no sešiem mēnešiem līdz pat vairāku gadu periodam", teica ministrs.

Plānots, ka iedzīvotāji valsts vērtspapīrus varēs nopirkt lielākajās Latvijas bankās, izmantojot interneta bankas pakalpojumu. Tāpat paredzēts, ka obligācijas būs nopērkamas VAS "Latvijas Pastā" (LP). Par Latvijas valsts krājobligāciju ieviešanu atbildīgā iestāde būs Valsts kase (VK), kam Latvijas iedzīvotāji uzticas, kas savukārt var veicināt vērtspapīru iegādi.

Ministrs sacīja, ka šādas valsts obligācijas krīzes pirmsākumos emitētas kaimiņvalstī Lietuvā, kur iedzīvotāju atsaucība pirkt valsts vērtspapīrus bija negaidīti augsta. Vilks cer, ka līdzīgi arī Latvijā iedzīvotāji aktīvi pirks vērtspapīrus, kas būs tikpat izdevīgi kā banku depozīti.

Finanšu ministrs cer, ka ar valsts krājobligāciju emitēšanu valstij izdosies piesaistīt vairākus desmitus miljonus latu.

Valdībā pieejamais protokollēmums liecina, ka Satiksmes ministrijai uzdos nodrošināt LP dalību krājobligāciju izplatīšanā, bet VK paredzēts uzdot līdz 2012.gada 31.decembrim īstenot visas nepieciešamās darbības krājobligāciju ieviešanai 2013.gadā, noslēgt līgumu ar Latvijas Centrālo depozitāriju par krājobligāciju iegrāmatošanu un uzskaiti, sākotnējās izvietošanas norēķinu veikšanu un vērtspapīru notikumu apkalpošanu, paredzot krājobligāciju izplatīšanas uzsākšanu interneta vietnē.

VK arī būs jānoslēdz līgums ar LP par krājobligāciju izplatīšanu, līgumā paredzot ar krājobligāciju ieviešanu saistīto izdevumu segšanu no FM valsts pamatbudžeta apakšprogrammas "Valsts parāda vadība" ne vairāk kā 11 500 latu apmērā.

Tāpat VK piedāvās iespēju noslēgt līgumus par krājobligāciju izplatīšanu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm vai ārvalstu kredītiestādes filiālēm, kam VK ir izteikusi piedāvājumu noslēgt līgumu par valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru sākotnējo izvietošanu un otrreizējā tirgus organizēšanu un kuras šim piedāvājuma ir piekritušas.