Jaunajā Daugavpils investīciju katalogā iekļauta informācija par iepriekšējā foruma rezultātiem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

2011.gada septembrī Dome bija organizējusi pirmo investīcijas forumu, kas bija pirmais Latvijā. Foruma ietvaros izdotais „Daugavpils investīciju iespēju un uzņēmumu katalogs” guva lielu valsts līmeņa atzinību. To augsti novērtēja arī prezidents, pēc kura iniciatīvas tika organizēti šāda veida forumi Ventspilī un Rīgā.

Šī gada 20. un 21.septembrī Daugavpilī norisinājās Otrais Starptautiskais investīciju forums, kas no pilsētas mēroga pasākuma kļuva par reģionālā mēroga notikumu. Foruma ietvaros tika izdots otrais investīciju katalogs, kurā tika iekļauta informācija par pilsētu, tās ekonomiskās attīstības gaitu gada laikā, informācija par uzņēmumiem un investīciju objektiem.

Katalogā tiek citēta Daugavpils mērs Žanna Kulakova, kura ziņo, ka pēc pirmā investīciju foruma pilsētas ekonomiskajā attīstībā notikušas lielas izmaiņas – rūpniecības nozarē būvniecības vai projektēšanas stadijās atrodas 7 uzņēmumi, pateicoties kuriem tiks radītas 800-1000 darba vietas.

Kā arī potenciālie investori tiek informēti, ka laika posmā no 2011. līdz 2012.gadam Daugavpils veiksmīgi pārvarējusi ekonomiskās krīzes sekas, un 2011.gadā pilsētas uzņēmumu rūpniecības produkcijas realizācija pieauga par 12,8%, sastādot 140 miljonus latu.

Pēdējos 3 gados pilsētas rūpniecībā tika investēti vairāk nekā 22 miljoni latu un tika veikta daudzu uzņēmumu rekonstrukcija. Uzņēmēju vidū ir pieaugusi interese par sekundāro izejvielu pārstādi. Dažādas firmas pārstrādā vai tuvākajā laikā sāks pārstrādāt makulatūru, lietotu iepakojumu, dūņas. 2011.gadā notika izrāviens pakalpojumu jomā. Vairāki lieli pilsētas uzņēmumi aktīvi piedalījās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Latvijas Vides investīciju fonda programmās. 

Lielāko investīciju projektu vidū tiek minēta SIA “Axon Cable” veiktā rekonstrukcija, kuras gaitā tika siltināta ēka un uzcelts jaunais cehs, modernizācijā tika ieguldīti 2,5 miljoni latu. „Ditton pievadķēžu rūpnīca” modernizācijā ir ieguldījusi 10 miljonus eiro, 4,2 no kuriem tika saņemti no eirofondiem. Rūpnīcas ražošanas telpās atrodas jauns uzņēmums, kas ražo siltumizolācijas materiālus. 
„Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca” sāk 6,3 miljonu latu projekta realizāciju, kura ietvaros tiks modernizēta ražošana, 35% no minētās summas finansē ES fondi.

Gada laikā Daugavpilī tika atklāti ķīniešu virtuves restorāns „Golden Dragon”, ātrās apkalpošanas restorāns „McDonalds”, veikals “Promo Cash&Carry”. Firma „HI Tech Energy” ir izvēlējusies Daugavpili par tarificētās biomasas ražošanas vietu. Rudenī Daugavpilī tiek plānots sākt ekovates ražošanu. Iespējams, ka Daugavpilī sāks darboties bioatkritumu pārstrādes rūpnīca, kuru plāno atklāt firma „Alternum”.

Daugavpils uzņēmējdarbības attīstību veicina arī Daugavpils pašvaldība, modernizējot pilsētas ražošanas teritorijas, uzlabojot pilsētas domes sadarbību ar uzņēmējiem, kopīgi piedaloties dažādās izstādēs - “Teh Industry” un „Ražots Baltijā” (Rīga), MIPIM (Kannas). 

Pagājušā gadā risināto jautājumu vidū minēts arī tas, ka tika risināta situācija ar vietējiem uzņēmumiem nepieciešamo speciālistu sagatavošanu. Tika palielināts Daugavpils valsts tehnikuma finansējums, mainītas profesiju izvēles tendences, pieauga interese par metālapstrādi.

Pēc pilsētas vadības domām, par pirmā investīciju foruma pozitīvu rezultātu uzskatāms fakts, ka gada laikā norisinājās vairākas pašvaldības vadības un vietējo uzņēmēju tikšanās ar ārzemju pilsētu administrācijas vadību un biznesmeņiem, mūsu delegācijas apmeklēja ārzemju uzņēmumus, risinot dažādus jautājumus, tikās ar Latvijas ierēdņiem.


Написать комментарий