Tematiskā izstāde „Piena ceļš” un nodarbības bērniem

foto no Latgales Kultūrvēstures muzeja arhīva
foto no Latgales Kultūrvēstures muzeja arhīva

No 10. līdz 31. oktobrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) tematiskajā izstādē „Piena ceļš” satiekas trīs privātkolekcionāri – Artūrs Āboliņš, Edvīns Medveckis un Santa Ulnicāne, aicinot atcerēties Rēzeknes Piena konservu kombināta ražoto produkciju un iepazīt Rēzeknes 20.gs. 50-90-to gadu „piena ceļu”, informē Rēzeknes pašvaldība.

Izstādē skatāmi Rēzeknes Piena konservu kombināta produkcijas paraugi – piena produktu iepakojumi, etiķetes u.c. no Artūra Āboliņa un Edvīna Medvecka privātkolekcijām, konfekšu „Gotiņa” etiķetes, kas ražotas RPKK, no Santas Ulnicānes privātkolekcijas. Izstādes mērķis nav atklāt politiskos vai kādus citus iemeslus RPKK darbības pārtraukšanai, bet parādīt jauniešu aizrautību savas pilsētas vēstures izpētē. Izstādi papildina Latgales Kultūrvēstures muzeja materiāli un Austrumlatgales Profesionālās vidusskolas fotoalbumi.

Vairākus gadus pēc kārtas muzejs aicina pirmsskolas vecuma bērnus un 1.-6. klases skolēnus apmeklēt muzejpedagoģisko nodarbību „Viss par pienu” un tās laikā iepazīt gan etnogrāfiskos saimniecības traukus, kas lietoti 20.gs. sākumā, gatavojot dažādus piena produktus, gan apzināties piena veselīgumu, gan uzzināt interesantus faktus par piena iegūšanas un pārstrādes vēsturi.

Lai bērniem nodarbības būtu vizuāli bagātākas, šogad ir izveidots stilizēts video stāsts par lauku darbiem saistībā ar piena produktu ražošanu, kas tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, un muzeja stundas norisināsies tematiskajā izstādē par Rēzeknes Piena konservu kombināta ražoto produkciju, kas ļaus bērniem iepazīt gan senāku, gan pavisam neseno vēsturi.

Artūrs Āboliņš (dz. 1993.g.) beidzis Rēzeknes 1.vidusskolu, šobrīd studē Rēzeknes Augstskolā, Inženieru fakultātes bakalaura studiju programmas „Mehatronika” 1.kursā.

Kopš bērnības kolekcionē un arī pats izgatavo dažādus automašīnu modeļus. Interesē Latvijas vēsture, īpaši 20.gs. 90-tie gadi. No bērnības atceras dažādas Latvijā ražotas preces, kas viņu ir pozitīvi iespaidojušas, tostarp Rēzeknes Piena konservu kombināta (RPKK) produkcija – vislabāk atmiņā ir palikusi iebiezinātā piena, saldējuma un gotiņu garša, kā arī krāšņās etiķetes.

Ražošana RPKK apstājās 2001.gadā (uzbūvēts 1957.g., oficiāli likvidēts 2004.g.). Kad RPKK produkcija no veikalu plauktiem pazuda, arī Artūrs sāka aizmirst par RPKK gardumiem, līdz 2011.gada vasarā Artūrs sapnī redzēja sevi bērnībā un nevilšus, atceroties sapni, radās vēlēšanās: „Kaut vēl reizi dzīvē ieraudzīt to sarkano etiķeti ar Rēzeknes ģerboni...”, kas kādreiz bērnībā bija attēlots uz visgaršīgākā iebiezinātā piena bundžiņas etiķetes.

Pagāja gads, līdz 2012.gada pavasarī Artūrs atrada RPKK teritorijas saimniekus, vienojās ar tagadējiem īpašniekiem un iekļuva bijušajos RPKK cehos, kur kopā ar draugu atrada daudzas etiķetes un produkcijas paraugus, kas bija domāti izstādēm. Kolekcija izveidojās pietiekami plaša, lai veidotu izstādi un mudinātu cilvēkus atcerēties kādreiz ļoti slaveno Rēzeknes Piena konservu kombinātu.

Edvīns Medveckis (dz. 1992.g.) beidzis Rēzeknes 1.vidusskolu, šobrīd mācās Austrumlatgales Profesionālajā vidusskolā Pārtikas produktu tehnologu programmas 4.kursā un domā par karjeru un lielo mērķu sasniegšanu.

Jau bērnībā kolekcionējis dažādas pārtikas etiķetes, bet Rēzeknes Piena konservu kombināta vēsture un produkcija interesē gan no profesionālā viedokļa, gan tāpēc, ka RPKK bija viens no lielākajiem Latvijā, kas bija slavens ar dažādām precēm arī ārzemēs (piena konservi bija viens no pasaulē atpazīstamākajiem Latvijas ražotajiem produktiem) un eksportēja tās uz Kipru, Grieķiju, Taizemi u.c.

Santa Ulnicāne (dz. 1978.g.) augusi Viļānos, ieguvusi Izglītības zinātņu bakalaura grādu pedagoģijā Latvijas Universitātē, strādājusi kā noformēšanas māksliniece un vizualizatore.

Konfekšu „Gotiņa” etiķetes kolekcionē jau vairāk kā 25 gadus (privātkolekcijā ir vairāk kā 1200). 2011.gadā Latgales Kultūrvēstures muzejā bija apskatāmas 300 dažādas etiķetes, šogad no Santas kolekcijas skatāmas tikai Rēzeknes Piena konservu kombināta ražoto konfekšu „Gotiņa” etiķetes.


Написать комментарий