Reņģes latvieši drīkstēs zvejot vairāk, lašus mazāk

foto liepajniekiem.lv
foto liepajniekiem.lv

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Latvijai izdevies panākt nedaudz lielākas brētliņu un reņģu nozvejas kvotas 2013. gadam, nekā to vēlējās Eiropas Komisija (EK).

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā, kurā tika apstiprinātas nākamā gada nozvejas kvotas Baltijas jūrā un Rīgas līcī, piedalījās zemkopības ministre Laimdota Straujuma: «Esmu gandarīta, ka mums izdevās panākt Latvijas zivsaimniecības nozares un zvejnieku interesēm atbilstošas nozvejas kvotas 2013. gadā. Kopumā ņemot, nozvejas kvotas 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, ir palielinājušās, izņemot mencu un lašu zveju. Taču samazinājums mencu nozvejas kvotai 2013. gadā ir neliels, un, tā kā joprojām šī kvota ir pietiekamā apjomā, zvejniekiem būs iespējas mencu zvejai.»

Nākamgad Latvijas zvejnieki Baltijas jūrā drīkstēs nozvejot par 11 procentiem vairāk brētliņu nekā šogad, un arī EK nebija pret to iebildumu. Taču tā vēlējās, lai par 10% tiktu samazināta reņģu zveja. Latvijai izdevās panākt, ka reņģu nozvejas kvota Rīgas līcī paliek šā gada līmenī. EK rosināja par 9% palielināt reņģu nozveju Baltijas jūras centrālajā daļā, bet pēc vakardienas sarunām Latvijas zvejniekiem kvota palielināta par 15%. Diemžēl lašu un mencu nozvejas kvotas nākamgad saruks tādā apmērā, kā to vēlējās EK, – Latvijas zvejniekiem lašu nozveja Baltijas jūrā būs jāsamazina par 11%, mencu nozveja Baltijas jūras austrumu daļā – par 9%, bet rietumu daļā – par 5,9 procentiem.


Написать комментарий