Ķīlis: nekvalitatīvas varētu būt vismaz 150 studiju programmas

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Apšaubāma ir vismaz 150 augstskolu studiju programmu pastāvēšanas lietderība, otrdien LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, kurš izvērtējis Augstākās izglītības padomes ekspertu atzinumus par studiju programmu kvalitāti.

Iepriekš AIP teica, ka eksperti apšaubījuši 55 studiju programmu pastāvēšanas lietderību. Ķīlis otrdien raidījumā runāja jau par vismaz 150 programmām, kuru lietderība ir zem jautājuma zīmes.

Ministrs stāstīja, ka ir pārvērtēts Augstākās izglītības padomes atzinums par studiju programmām un nu secināts, ka apšaubāmas ir krietni vien vairākas programmas, starp kurām ir ne tikai koledžu vai reģionālo augstskolu studiju programmas, bet arī lielākajās universitātēs esošās.

Ministrs pagaidām neatklāja augstskolas, par kurām ir runa, sakot, ka sākumā secināto apspriedīs ar sociālajiem partneriem. Ķīlis gan bilda, ka nekvalitatīvas studiju programmas viņš neļaus finansēt no valsts budžeta. Savukārt studentus, kuri lemj par savām studentu gaitām, ministrs aicināja rūpīgi izvēlēties studiju programmas. 

Jau vēstīts, ka Augstākās izglītības padome (AIP) ir publicējusi studiju programmu novērtējumu. Saskaņā ar novērtējuma datiem lielākais nekvalitatīvo studiju programmu skaits ir Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA), Latvijas Universitātei (LU) un Starptautiskai Praktiskās psiholoģijas augstskolai (SPPA),  visbiežāk par nekvalitatīvām atzītas izglītības, pedagoģijas un vadības, administrēšanas un nekustamā īpašuma pārvaldības studiju programmas.

Ministrija līdz oktobrim pārvērtēja iepriekš secināto par studiju programmām.


Написать комментарий