Plāno aizliegt lielo pilsētu domniekiem strādāt kapitālsabiedrību un ostu valdēs

foto yourshomedecoration.com
foto yourshomedecoration.com

"Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti iesnieguši grozījumus likumā "Par pašvaldībām", paredzot, ka pašvaldības deputāts pēc deputāta mandāta iegūšanas nedrīkst ieņemt amatus pašvaldības domes administrācijā, tai skaitā pagasta vai pilsētas pārvaldē, bet lielo pilsētu domnieki nedrīkst strādāt pašvaldību uzņēmumu un ostu valdēs.

Attiecīgie grozījumi "Likumā par pašvaldībām" sagatavoti, lai šo ierobežojumu varētu attiecināt jau uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām pašvaldību domēm, portālu "Delfi" informēja "Vienotības" pārstāve Laila Timrota.

Šie grozījumi daļēji sakrīt ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītajiem grozījumiem normatīvajos aktos, kas noteic, ka no 2013.gada 1.jūlija pašvaldībā ar iedzīvotāju skaitu virs 20 000 un republikas pilsētās pašvaldībās domes deputāts vienlaikus nedrīkstēs būt darba attiecībās ar pašvaldību.

Sprūdžs līdz ar šiem grozījumiem arī iecerējis samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, taču plānojis tos iesniegt skatīšanai valdībā un tikai tad Saeimā, līdz ar to nevar prognozēt, vai šos grozījumus varētu pagūt izskatīt un pieņemt līdz nākamā gada vasarai.

Savukārt ar Saeimā iesniegtajiem grozījumiem likumā "Par pašvaldībām" paredzēts noteikt, ka domes deputāts nedrīkst vienlaikus būt domes un pagasta pārvaldes administrācijas darbinieks, izņemot pašvaldības iestādes, kas pilda izglītības, kultūras, veselības un sporta funkcijas. Papildus tam, domes priekšsēdētājam, viņa vietniekiem un komiteju vadītājiem būs liegts ieņemt amatus pašvaldības kapitālsabiedrību valdēs, paredz iesniegti likuma grozījumi.

Tāpat "Vienotība" rosinājusi liegt pašvaldības domes priekšsēdētājam ieņemt arī izpilddirektora amatu pašvaldībās, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000.

Savukārt attiecībā uz deviņām republikas pilsētu - Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Jūrmalas – domēm, priekšlikuma iesniedzēji rosinājuši attiecināt aizliegumu domju deputātiem vienlaikus ieņemt amatus domes administrācijā, vadīt pašvaldību iestādes, būt kapitālsabiedrību valdēs, kā arī ostu pārvalžu valdēs un padomēs.

Grozījumiem stājoties spēkā, rosinātos ierobežojumus plānots attiecināt jau uz 2013.gada jūnijā ievēlamajām pašvaldību domēm, norādījusi "Vienotība".


Написать комментарий