Lībijas kaujinieki ieņēmuši Benī Valīdas pilsētu

foto atimes.com
foto atimes.com

Misrātas un citu Lībijas pilsētu kaujinieki trešdien triecienā ieņēmuši kādreizējo bijušā valsts līdera Maumara Kadafi atbalstītāju bastionu – Benī Valīdas pilsētu, kur sadursmes sākušās jau 20. oktobrī, vēsta ārvalstu mediji.

Kauju laikā ir nogalināti desmitiem cilvēku, simti ir ievainoti, bet desmitiem tūkstoši iedzīvotāju bija spiesti bēgt no pilsētas, vēsta aģentūra AP.

AP korespondents, kuram izdevies nokļūt līdz pilsētas centram, stāsta, ka konkurējošās pilsētas Misrātas kaujinieki centrālajās pilsētas ielās līksmo par uzvaru, šaujot gaisā. Tikmēr pilsētas nomalēs vēl turpinās apšaudes.

Naids starp Benī Valīdas un Misrātas iedzīvotājiem turpinās jau kopš 20. gadsimta sākuma. Kadafi valdīšanas laikā daudzi Benī Valīdas iedzīvotāji bija augstos amatos, ko izmantoja, lai izrēķinātos ar naidīgajām Misrātas ciltīm.

Pēc nemiernieku uzvaras pilsoņu karā 2011. gadā Misrātas kaujinieki aktīvi iesaistās konfliktos ar saviem ienaidniekiem. Kārtējais vardarbības uzliesmojums sākās pēc tam, kad Benī Valīdas kaujinieki nolaupīja un nogalināja ar Kafadi nogalināšanu saistītu Misrātas kaujinieku.

Jau vēstīts, ka sīvas sadursmes Benī Valīdā sākušās 20. oktobrī, kas ir Lībijas bijušā līdera Muamara Kadafi nāves pirmā gadadiena. Valdību atbalstošie kaujinieki, daudzi no kuriem ir no Benī Valīdai naidīgās Misrātas, dienām ilgi apšaudīja netālu no Tripoles esošo pilsētu. Valdība apgalvo, ka pilsētā ir patvērušies Kadafi lojālisti, to noliedza Banī Valīdas kaujinieki.

Medijiem pieejamā informācijas liecina, ka Misrātas kaujinieki meklē vīrus, kuri nolaupīja un nogalināja ar Kadafi nāvi pagājušajā gadā saistītu kaujinieku no Misrātas Omranu ben Šabanu. Nolaupītais miris septembrī, pēc tam, kad divus mēnešus atradies gūstā Benī Valīdā.

Lībijā pagājušā gada februārī sākās bruņota sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20. oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Lībijā kopš Kadafi gāšanas 2011. gadā joprojām nav visaptverošu un labi organizētu drošības spēku. Valstī saimnieko liels daudzums dažādu bruņoto grupējumu, bet pagaidu valdība nespēj tos visus kontrolēt.


Написать комментарий