Olimpiskās spēles palīdz Lielbritānijas ekonomikai izkļūt no dubultrecesijas

foto london2012.com
foto london2012.com

Šovasar Londonā notikušās Olimpiskās spēles palīdzējušas Lielbritānijas ekonomikai izkļūt no dubultrecesijas, kas sākās šā gada sākumā, vēsta ārvalstu mediji.

Recesija ekonomikā iestājas tad, kad valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) samazinās divus ceturkšņus pēc kārtas. Lielbritānijas IKP samazinājās krīzē 2008.gadā un 2009.gadā. Pēc tam valsts ekonomika atguvās no recesijas, taču tās IKP atsāka samazināties pērn pēdējā ceturksnī un šī tendence turpinājās arī šā gada pirmajos divos ceturkšņos.

Šā gada trešajā ceturksnī Lielbritānijas IKP pieaudzis par 1%, salīdzinot ar otrā ceturkšņa rādītāju. Tas ir ievērojami vairāk nekā gaidīts un daļēji tiek skaidrots arī ar notikušajām Olimpiskajām spēlēm – to biļešu pārdošanas devums trešā ceturkšņa IKP pieaugumā tiek lēsts 0,2 procentpunktu apmērā.

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns izteicies, ka noturīgas valsts ekonomikas izaugsmes atjaunošanā vēl ir tāls ceļš ejams, taču jaunākie IKP dati liecina, ka Lielbritānijas tautsaimniecība iet pareizā virzienā.

Tiesa, ekonomisti gan ir piesardzīgāki, norādot, ka Lielbritānijas ekonomika joprojām stagnē – valsts IKP apjoms šā gada trešajā ceturksnī bijis gandrīz tāds pats kā gadu iepriekš. Lielbritānijas ekonomika joprojām ir vāja un pastāv iespēja, ka, ”izslēdzot Olimpisko spēļu efektu”, valsts ekonomika pēdējā ceturksnī atkal saruks.


Написать комментарий