Jauniešu māja Krāslavas novadā

foto kraslava.lv
foto kraslava.lv

Lai cilvēks pilnvērtīgi varētu funkcionēt sabiedrībā, viņam jāaug labvēlīgā ģimeniskā vidē, kuru institucionālā aprūpē nodrošināt ir sarežģīti.

Bieži vien tā ir pārāk centralizēta, normativēta un formāla. Ģimeniskās vides trūkums tiek  kompensēts ar  alternatīvu bērnu aprūpes formu palīdzību - aizbildnībām, audžuģimenēm, adopciju vai viesģimenēm. Tomēr šis pakalpojums ir pieejams ļoti mazam audzēkņu skaitam. Pusaudžu vecuma bērniem vismazāk  iespēju viesoties viesģimenēs, jo ģimenes baidās uzņemties audzināšanas riskus, kas saistīti ar pusaudžu vecuma krīzi. Līdz ar to samazinās iespējas iegūt dažādas sadzīves prasmes un darba iemaņas, kas būtu nepieciešamas patstāvīgajā dzīvē.

Līdz šim arī bērnu centra „Mūsmājas”  vide nebija pielāgota dzīves prasmju apgūšanai  un bērnu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei. Audzēkņu ēdināšana un apģērba mazgāšana notika centralizēti. Jauniešiem nebija vajadzības plānot izdevumus, iepirkties, gatavot ēst. Arī piemēri no reālās dzīves rāda, ka daļa centra absolventu uzreiz pēc institucionālās aprūpes izbeigšanas ar grūtībām integrējās sabiedrībā. Gadījumos, kad tiek piešķirts dzīvoklis, viņi bieži vien neprot to iekārtot un organizēt sadzīvi.

Pateicoties Labklājības ministrijas un Krāslavas novada domes atbalstītajam projektam „ „Jauniešu mājas” izveide Krāslavas novadā uz Krāslavas BSRC „Mūsmājas” bāzes” tiek veidota adekvāta fiziskā vide jauniešu sagatavošani patstāvīgai dzīvei.

Projekta kopējās izmaksas ir LVL 26 190.00  no kurām LVL 20 000 finansē Labklājības ministrija, bet pārējo finansējumu nodrošina Krāslavas pašvaldība.

Tiek iekārtota virtuve ar nepieciešamo aprīkojumu, veļas mazgājamā istaba, atpūtas un dzīvojamās istabiņas.

Jauniešu māja paredz izmitināt sešpadsmit jauniešus vecumā no 15 gadiem. Līdz ar to būs iespēja veiksmīgi īstenot jauniešu socializācijas procesu mācot viņiem patstāvību, spēju uzņemties atbildību, veidot sadarbības attiecības, būt drosmīgiem, patstāvīgi pieņemt lēmumus un attīstīt savu individualitāti. Tas ir ļoti svarīgs solis, lai bērnu centra vidi maksimāli pietuvinātu ģimeniskai videi.

Projekta īstenošanas laikā jaunieši iesaistījās mājas dizaina iekārtošanā, mājas tekstila šūšanā, noformēšanā un citos labiekārtošanas darbos. „Mūsmājnieki” devās pieredzes apmaiņas braucienā uz jauniešu māju Koknesē, lai iepazītos ar  iestādes darbības modeli, pieredzi, grūtībām un ikdienas organizēšanu.

Tika organizētas dažādas apmācības - psiholoģiskie treniņi, lai saliedētu grupu, veicinātu sadarbības attiecības starp jauniešiem un darbiniekiem,  apmācības pirmās palīdzības sniegšanā,  sanitāro normu un prasību ievērošanā.

Audzinātāji sadarbībā ar jauniešiem izstrādāja praktisko padomu rokasgrāmatu patstāvīgās dzīves uzsākšanai, kurā tika skartas tēmas par ēdiekartes sastādīšanu, budžeta plānošanu, veselību un higiēnu, svētkiem un tradīcijām un citām ģimenes funkcijām. 

Uzsākot dzīvi Jauniešu mājā no bērnu centra budžeta jauniešiem tiks aprēķināta un izmaksāta nauda, kas ietver sevī  izdevumus ēdināšanai, higiēnai, mazgāšanas un saimniecības līdzekļiem. Jaunieši paši organizēs mājsaimniecību, sastādīs ēdienkarti, iepirksies, gatavos ēst, uzkops telpas, mazgās veļu. Plašās telpas nodrošinās bērniem personīgo vidi, vairāk nebūs kognitīvās pārslodzes, nevēlamas saskarsmes, konfliktu un stresa, ko rada liels dažāda vecuma bērnu skaits grupā.

Audzinātājiem būs iespēja atbilstošā vidē pilnvērtīgāk pievērsties darbaudzināšanai, kas ietver sevī ne tikai pašapkalpošanās iemaņas, bet arī darba kā vienīgā iztikas avota vērtības izkopšanu. Darba iespējas ir viens no ģimeniskās vides svarīgākiem faktoriem, kas pats no sevis noregulē bērnu savstarpējās attiecības, sniedz atbildības un izpalīdzības sajūtu, attīsta organizatoriskās spējas, patstāvību, māca izturēt grūtības, rada cienīgu attieksmi pret personīgiem un grupas darba rezultātiem. 

Krāslavas BSRC „Mūsmājas” kolektīvs pateicas Krāslavas novada domei par sniegto līdzfinansējumu telpu remontam un aprīkojumam. Pateicamies arī Krāslavas iedzīvotājiem, kuri jauniešu mājai ziedoja TV  un sadzīves tehniku. Īpaši pateicamies Karīnai Kazimirovai, kura ļoti atbildīgi iesaistījās sponsoru piesaistīšanā  iztrūkstošā aprīkojuma nodrošināšanai.


Написать комментарий