Premjers: Latvija varētu izmantot veto tiesības ES daudzgadu budžetam

foto etftrends.com
foto etftrends.com

Latvija varētu izmantot veto tiesības neizdevīgam Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetam, trešdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Ja mūsu intereses pilnībā tiek ignorētas, tad šādu iespēju mēs neizslēdzam,"  teica Dombrovskis.

Viņš gan atzīmēja: aizrauties "ar šādu instrumentu lietošanu nevajadzētu", jo valstīm ir jāpanāk vienošanās un kompromiss.

Jau ziņots, ka Eiropadomes priekšsēdētājs ierosinājis samazināt ES daudzgadu budžetu par 75 miljardiem eiro (52,7 miljardiem latu). Šādu ierosinājumu van Rompejs sagatavojis pirms 22. un 23.novembrī ieplānotā valstu samita par bloka daudzgadu budžetu.

Eiropas Komisija iepriekš ierosinājusi 2014.-2020.gada budžetu noteikt 1,03 triljonus eiro (702,8 miljardus latu), kas būtu par 5% vairāk nekā laika periodā no 2007. līdz 2013.gadam.

Van Rompeja jaunākais ierosinājums galvenokārt skar lauksaimniecības finansējumu un kohēzijas fondu finansējumu.

Finansējumu lauksaimniecības nozarei ierosināts samazināt par 25,5 miljardiem eiro (17,92 miljardiem latu), bet kohēzijas fondu finansējumu - par 29,5 miljardiem eiro (20,73 miljardiem latu).

Šāds ES prezidenta ierosinājums varētu iepriecināt Franciju un Vāciju, kas ir divas lielākās iemaksu veicējas ES budžetā.

Tomēr vairākas citas valstis, to skaitā Lielbritānija un Zviedrija, iepriekš paudušas viedokli, ka ES daudzgadu budžeta samazinājumam vajadzētu būt lielākam - 100 līdz 200 miljardu eiro (70,28 līdz 140,56 miljardu latu) apmērā.

Latvija sarunās par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam īpašu uzmanību pievērš divām svarīgām prioritātēm: pietiekami liela kohēzijas politikas finansējuma nodrošināšana, kā arī godīgu un vienlīdzīgu konkurences nosacījumu panākšana Latvijas lauksaimniekiem kopējā Eiropas tirgū.


Написать комментарий