Aktieru vietā „Spēlmaņu naktī” Daugavpili pārstāvēja „papīra cilvēki”

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Aizvadītās nedēļas beigās Latvijas galvaspilsētā norisinājās „Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremonija, kura ir savdabīgs slavenā „Oskara” analogs. Katru gadu speciāli izveidotā komisija novērtē visus valsts teātrus, izvirzot savus kandidātus dažādās nominācijās.

Pēc galvenā režisora Oļega Šapošņikova domām, esot nepareizi, ka komisijas locekļi ļoti maz apmeklējuši Daugavpils teātra izrādes, tomēr novērtē tā darbu. Tieši tāpēc šī gada „Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremonijā Daugavpils teātri pārstāvēja nevis teātra aktieri, bet cilvēku figūras no papīra.

„Mēs nepretendējam uz balvu saņemšanu, bet iestājamies pret Latgales vienīgā profesionālā teātra un visa Latgales reģiona diskrimināciju. Kā var objektīvi novērtēt izrādes, ja žūrijas locekļi tās nav redzējuši? Komisijas locekļiem daudz tuvāka ir Brisele vai Londona, kur viņi bieži vien uzturas, nevis Daugavpils. Sanāk, ka mēs viņiem esam tikai formalitāte, papīra cilvēki. Esam izplatījuši atklāto vēstuli Kultūras ministrijai, kurā aicinām pievērst uzmanībai šāda veida attieksmei pret mūsu teātri”, - uzskata Oļegs Šapošņikovs.

Jāatzīmē, ka jaunās teātra sezonas pirmā puse tuvojas beigām, bet neviens no komisijas locekļiem nav apmeklējis nevienu no jauniestudējumiem. Jāmin, ka „Spēlmaņu nakts” vērtēšanas komisijas rezultāti ir viens no kritērijiem profesionālo teātru valsts dotācijas aprēķinam.

Atgādināsim, ka Saeima vienbalsīgi atbalstījusi papildus finansējumu 50 000 apmērā, kas Daugavpils teātrim tiks piešķirts nākamgad un tiks izmantots aktieru sastāva paplašināšanai.


Написать комментарий