VID brīdina tirgotājus: saņemot kolektīvās iepirkšanās kuponu ir jāizsniedz čeks

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis daudzu iedzīvotāju sūdzības par to, ka viņiem tiek atteikta čeku izsniegšana, ja par precēm vai pakalpojumiem cilvēks norēķinās ar kolektīvās iepirkšanās kuponu. VID gan nekonkretizē saņemto sūdzību skaitu un uzņēmumus, par kuriem tās iesniegtas, taču uzsver, ka par čeku neizsniegšanu tirgotājam draud naudas sods pat līdz 500 latiem.

VID sabiedrisko attiecību daļā portāls "Delfi" uzzināja, ka iedzīvotājiem ir nācies saskarties ar situāciju, kad pārdevējs vai pakalpojumu sniedzējs neizsniedz darījumu apliecinošo dokumentu. Kaut arī šādu gadījumu skaits nav ļoti liels, tomēr VID, ņemot vērā kolektīvās iepirkšanās portālu pieaugošo popularitāti, it īpaši pirmssvētku laikā uzskata par nepieciešamu informēt sabiedrību un atgādināt par to, ka pārdevējam ir pienākums izsniegt kases čeku vai VID reģistrētu kvīti, pircējam norēķinoties ar kolektīvo iepirkumu portālā iegādātu kuponu.

VID norāda, ka tad, ja pakalpojumu sniedzējs vai preču pārdevējs ietilpst tajā kategorijā, kam nav pienākums savā darbībā izmantot elektronisko kases aparātu, piemēram, pārdevēji amatnieku un svētku tirdziņos, zemnieki, kas savās saimniecībās tirgo pašu gatavotu produkciju, nelieli skaistumkopšanas saloni, frizētavas, ja tajās vidējie skaidras naudas ieņēmumi mēnesī nepārsniedz sešas minimālās mēneša algas, tiem pēc pircēja pieprasījuma ir jāizsniedz attiecīgs darījumu apliecinošais dokuments – noformēta un VID reģistrēta kvīts vai biļete.

Ieņēmumu dienests vērš uzmanību, ka normatīvie akti neparedz gadījumus, kad pakalpojumu sniedzējs vai preču pārdevējs drīkst neizsniegt samaksu apliecinošu dokumentu, ja maksāts tiek ar kolektīvo iepirkumu portālā iegādāto kuponu.

VID uzsver, ka tad, ja pircējs, norēķinoties ar kolektīvo iepirkumu portālā iegādāto kuponu, saskaras ar situāciju, kad pakalpojuma sniedzējs vai preces pārdevējs atsakās izsniegt darījumu apliecinošu dokumentu, tad par to būtu jāziņo, izmantojot VID bezmaksas diennakts anonīmo uzticības tālruni 80009070.


Написать комментарий