S.Baltace par eiro ieviešanas priekšrocībām un trūkumiem

foto publicserviceeurope.com
foto publicserviceeurope.com

Portāls Gorod.lv ziņojis, ka šī gada 6.decembrī Daugavpils universitātē notika pasākums, kurā tiks apspriesta Latvijas naudas pagātne un nākotne. Diskusijas laikā izskanēja vairāki viedokļi par to, vai Latvijas latu nomainīs eiro un kādi varētu būt šāda lēmuma plusi un mīnusi. Vienu no argumentētākajiem viedokļiem izteica LDDK sociālā dialoga koordinatore Latgales reģionā Skaidrīte Baltace.

Baltaces kundze ir lielas konfederācijas pārstāve, kuras sastāvā ietilpst 5000 uzņēmumu no visas Latvijas, tāpēc, viņasprāt, eiro ieviešanas jautājums tiek diskutēts dažādu nozaru pārstāvju vidū un ir viens no aktuālākajiem jautājumiem.

„Mūsu pozīcija ir sekojoša: 2004.gadā, atbalstot ideju par Latvijas iestāšanos ES, mēs apzināti apliecinājām arī pievienošanos Eiropas monetārajai politikai. Un uzsāktais darbs ir jāturpina”, - uzstāšanās sākumā minēja Baltaces kundze.

„Kāds ir uzņēmēju viedoklis, kāpēc viņi ir „par” vai „pret” eiro ieviešanu? Iespējams, skeptisko attieksmi pret eiro ietekmē plašu diskusiju trūkums, kuru laikā tiktu diskutēts par šo tematu, iespējams, tiek maz runāts par eiro ieviešanas priekšrocībām un trūkumiem, varētu būt, ka tā ir Latvijas iedzīvotāju nacionālā pašapziņa...”, - teica Baltace.

Konfederācijas koordinatore atzīmēja, ka uzņēmēji, kuri katru dienu strādā ar ārzemju klientiem un nodarbojas ar izejvielu eksportu un importu, kuri veic maksājumus Eiropā, strādā ar eiro. Lai pārliecinātu klātesošos par to, ka Latvijas uzņēmējiem eiro ieviešana būs izdevīga, Baltace minēja klasisko piemēru – Igauniju, kura jau pievienojusies eiro zonai. Par katru bankas operāciju igauņu uzņēmēji maksā tikai 0,58 eiro centus, savukārt Latvijā, veicot naudas pārskaitījumus Latvijas valūtā, uzņēmēji maksā 4 eiro par bankas operāciju. „Minētie bankas pārskaitījumi tiek veikti nevis reizi mēnesī, bet regulāri”, - atzīmēja S.Baltace.

Par lielāku trūkumu eiro ieviešanas gadījumā Baltaces kundze nosauca dažāda veida izdevumus, kuri ir saistīti ar tirdzniecības nozari – kases aparātu uzstādīšana, grāmatvedības programmu pārprogrammēšana u.tt. „Taču tie ir vienreizēji izdevumi”, - uzstāšanās nobeigumā teica Baltaces kundze.


Написать комментарий