Klasiskā cūku mēra ierobežošanas pasākumi tika atzīti par efektīviem

foto walesonline.co.uk
foto walesonline.co.uk

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere portālam Gorod.lv paziņoja, ka Eiropas Komisijas eksperti, kuri divu dienu vizītē bija ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar PVD veiktajiem uzraudzības un kontroles pasākumiem klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā, atzinuši, ka, pateicoties PVD ieviestajai uzraudzības programmai ir lielākas iespējas efektīvai slimības izplatīšanās ierobežošanai. Eksperti atzīmēja, ka PVD ieviestās programmas efektivitāte saistīta ar pastāvīgu mežacūku laboratorisko monitoringu, tādēļ klasisko cūku mēri ir izdevies konstatēt tā izplatīšanās sākuma posmā.

Tomēr eksperti atzina, ka pilnīga slimības izskaušana prasīs vairākus gadus un ir arī slimības uzraudzību apgrūtinoši faktori. Piemēram, tas, ka slimība ir konstatēta reģionā, kurā atrodas daudz piemājas saimniecību, kurām jāpiemēro citādi uzraudzības pasākumi nekā lielajām komerciālajām saimniecībām, kurās ir augstāks biodrošības līmenis.
Eksperti atzina, ka mežacūku vakcinācija pret klasisko cūku mēri Latvijas situācijā būtu viens no efektīvākajiem veidiem slimības ierobežošanai. PVD turpinās šīs iespējas izvērtēšanu. Tiek turpināti nomedīto mežacūku laboratoriskie izmeklējumi, lai noteiktu, vai klasiskais cūku mēris nav skāris plašāku valsts teritoriju. Visticamāk šī teritorija būs lielāka, nekā tā ir iezīmēta pašlaik.

PVD informē, ka ir pabeidzis pārbaudes 10 kilometru rādiusā ap klasiskā cūku mēra skartajām saimniecībām. Jauni saslimšanas gadījumi ne mājas, ne meža cūkām nav konstatēti.


Написать комментарий