RP pieļauj NA politisko tirgošanos apmaiņā pret atbalstu eiro

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Valdošajā koalīcijā ietilpstošajai Nacionālajai apvienībai (NA), iespējams, ir padomā kādas prasības apmaiņā pret atbalstu eiro ieviešanai, pirmdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš gan nezināja teikt, kādas varētu būt NA prasības, taču tās parasti parādoties dažas dienas pirms kāda svarīga lēmuma. Tā tas varētu būt arī šajā gadījumā, apzinoties, ka bez NA atbalsta panākt Saeimas atbalstu eiro ieviešanas likumam būtu grūti, jo Saeimas opozīcijas frakcijas ir iestājušās pret eiro ieviešanu 2014.gadā. Līdz ar to NA var atļauties "spēlēt kādu politisku spēli, lai dabūtu pēc iespējas lielākus ieguvumus no "Vienotības" un no premjera par savu piekrišanu eiro projektam".

RP frakcijas vadītāja vietnieks arī norādīja - ja NA šonedēļ nolems neatbalstīt eiro ieviešanas likuma virzību, tā būs nekonsekventa rīcība pretēji priekšvēlēšanu solījumiem, jo "NA jau pirms gada valdības deklarācijā ir paudusi atbalstu eiro ieviešanai".

Savukārt RP šajā koalīcijā esot uzticamākais partneris premjera pārstāvētajai "Vienotībai", kuras galvenais mērķis ir ieviest eiro. Līdz ar to citas "Vienotībai" izdevīgas koalīcijas šī mērķa sasniegšanai patlaban nav. Tas gan neesot vienīgais abus politiskos spēkus saliedējošs faktors.

Savukārt lūgts komentēt Satversmes tiesas priekšsēža Gunāra Kūtra teikto par iespēju rīkot konsultatīvo referendumu par eiro ieviešanu, Dombrovskis atbildēja - uzklausīt sabiedrības domas šajā jautājumā ir būtiski, bet konsultatīvā referenduma rīkošana par eiro ieviešanu neļautu Latvijai 2014.gadā pievienoties eiro zonai, jo nevarētu iekļauties laika grafikā un nav zināms, kad Latvijai atkal būtu iespēja pievienoties eiro zonai.

Tāpat Dombrovskis atgādināja, ka Latvijas iedzīvotāji par eiro ieviešanu nobalsoja jau pirms vairākiem gadiem, referendumā lemjot par Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Saeimā varētu būt grūtības pieņemt Eiro ieviešanas likumu, jo vismaz pieci nacionālās apvienības deputāti - Vineta Poriņa, Imants Parādnieks, Inese Laizāne, Kārlis Krēsliņš un Jānis Dombrava - vairs nav pārliecināti, ka jābalso par eiro.

NA frakcija savu gala viedokli par eiro ieviešanu formulēs sēdē 12.decembrī, izvērtējot iespējamās tūlītējās problēmas pēc eiro ieviešanas, piemēram, inflācijas pieaugumu, kā arī eirozonas nākotni, un ģeopolitiskos jautājumus un to, kāda būs Latvijas nākotne, neieviešot eiro.

Tikšot spriests, vai NA būs brīvais balsojums, vai arī deputātiem būs jāievēro frakcijas kopējais viedoklis.

"Ir jautājums, vai mēs varam nerēķināties ar ļoti lielas sabiedrības daļas viedokli," iepriekš sacīja NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis un pauda cerību, ka par eiro ieviešanu Latvijā būs aktīvākas diskusijas, kādas līdz šim ir pietrūkušas.


Написать комментарий