No eksbaņķieriem Kargina un Krasovicka piedzen 3,4 miljonus latu

foto nra.lv
foto nra.lv

Rīgas apgabaltiesa piektdien daļēji apmierināja bankas "Reverta" (bijusī "Parex banka") prasību un no bijušajiem bankas akcionāriem un valdes locekļiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka prasīto 62 miljonu latu vietā piedzina 3,449 miljonus latu saistībā ar zaudējumu nodarīšanu bankai, portāls "Delfi" noskaidroja tiesā.

Jau vēstīts, ka 2010. gada 30. jūlijā "Parex banka" vērsās tiesā pret Karginu un Krasovicki, prasot atlīdzināt viņu darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus. Šajā lietā tika piemērots arī prasības nodrošinājums, kas liedza bijušajiem baņķieriem saņemt ievērojamus procentu maksājumus.

Banka vērsās tiesā pret bijušajiem īpašniekiem, jo, izvērtējot laika posmā no 1995. gada 1. janvāra līdz 2008. gada 5. decembrim slēgtos aizdevumu un noguldījumu līgumus ar bijušajiem bankas valdes locekļiem un tās vairākuma akcionāriem, kā arī ar viņiem saistītām personām, kredītiestāde konstatējusi virkni darījumu, kas noslēgti pretēji bankas interesēm un piemērojot bankai īpaši neizdevīgus noteikumus, kas krasi atšķiras no nosacījumiem, uz kādiem nesaistītas puses noslēgtu šādus līgumus.

Bankas vērtējumā, darījumu analīze liecina, ka minētajā periodā tas ļāvis Karginam un Krasovickim iedzīvoties uz bankas rēķina par vairāk nekā 62 miljoniem latu.

Banka prasībā norādīja, ka pēc tās rīcībā esošās informācijas šie līgumi tikuši slēgti Karginam un Krasovickim atrodoties interešu konfliktā un pārkāpjot vairāku likumu normas. Līdz ar to abu bijušo bankas valdes locekļu darbībās ir saskatāmi nozīmīgi likumā noteikto valdes locekļu pienākumu pārkāpumi, bankai nodarot ievērojamus zaudējumus.

Abi atbildētāji – Kargins un Krasovickis – prasību iepriekš neatzina, taču tiesvedības gaitā nevēlējās sniegt nekādus komentārus par to.

Rīgas apgabaltiesa piektdien nolasīja saīsināto spriedumu un tā motīvu daļa būs pieejama no 4.janvāra. Pēc šī datuma spriedumu 20 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā apelācijas kārtībā.

"Parex banka" 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām un valsts no Kargina un Krasovicka pārņēma bankas akcijas.

2010.gada 1.augustā beidzās "Parex bankas" sadalīšanas process tā dēvētajā "labajā" un "sliktajā" bankā un no "sliktās" "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka ‒ "Citadele". "Parex banka" no 2010.gada augusta vairs nesniedz komercbanku pakalpojumus un tā turpina darbu kā problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums.


Написать комментарий