Atklāta izstāde „Nīcgalietim priesterim Jānim Plonim 120”

foto kulturaskarte.lv
foto kulturaskarte.lv

2012.gads nīcgaliešiem saistāms ar nozīmīgiem notikumiem garīgajā dzīvē, jo pirms 120 gadiem 1892.gada 29.decembrī dzimis priesteris Jānis Ploņs. Tādēļ no 17.decembra Nīcgales pagasta tautas bibliotēkā skatāma novadpētniecības materiālu izstāde „Nīcgalietim priesterim Jānim Plonim 120”. Izstāde palīdz izprast priestera ieguldījumu Latgales kultūrā, izglītībā un garīgajā dzīvē, ziņots Daugavpils novada pašvaldības mājas lapā.

Jāņa Ploņa vecāki bija zemnieki, kuru ģimenē auga trīs bērni. Vecāki pielika lielas pūles, lai izskolotu bērnus. Dēls Jānis Ploņs pēc studijām Kauņas un Pēterpils Garīgajā seminārā un 2 gadiem Garīgajā akadēmijā, 1917.gadā saņēma priesterības sakramentu. Jau pirmajos kalpošanas gados viņš izcēlās ar dažādām aktivitātēm, strādādams Rīgā par skolu kapelānu, viņš panāca pamatskolas izveidošanu latgaliešu bērniem.

Priesteris Jānis Ploņs bija sava laika spilgta personība, viņa darbība neaprobežojās tikai ar tiešajiem prāvesta pienākumiem, viņš iesaistījās arī kultūras, saimnieciskajā, administratīvajā darbības jomā.

Pēc Latgales atbrīvošanas no lielinieku varas, 1921.gadā Rēzeknē notika tautskolotāju sagatavošanas kursi, kuru dalībnieki nodibināja literāru pulciņu. Ar baznīckungu P.Stroda un J.Ploņa aktīvu līdzdalību šis pulciņš sāka izdot žurnālu „Zīdūnis”, kas līdz pat 1940.gada vasarai pulcēja gandrīz visus latgaliešu jaunos rakstniekus un audzināja rakstnieku jauno paaudzi.  Priesteris Ploņs žurnālā publicējis vairākus reliģiska satura darbus.

Kalpojot Dricānu draudzē, prāvests J.Ploņs bija skolas pārzinis, vadīja kultūras biedrību „Auseklis”, iesaistīja jauniešus kultūras dzīvē. Ļoti iecienīti bija teātra vakari, prāvests bija arī izrāžu režisors. Dricānieši biedrības namā spēlēja teātri, kas tika izrādīts valsts svētkos un citās reizēs.

30.gados, kalpodams Grīvas draudzē, J.Ploņs bija Grīvas poļu-baltkrievu-krievu ģimnāzijas direktors, darbojās kā aizsargu kapelāns. Kad 1938.gadā Grīvā nodibināja dekanātu, par tās pirmo dekānu iecēla J.Ploni. Prāvests miris 1950.gadā un apbedīts Grīvas draudzes kapos.

Priesteris bieži viesojies pie vecākiem savā dzimtajā draudzē Nīcgalē, atceras vecākie nīcgalieši. Dzimtajai baznīcai J.Ploņs uzdāvinājis Krustaceļa stacijas bildes, kas vēl šodien rotā Nīcgales dievnamu, ziņo Nīcgales pagasta tautas bibliotēkas vadītāja Ruta Bogdanova.


Написать комментарий