ANO pilnvaro Āfrikas valstu spēkus cīnīties pret Mali islāmistiem

foto reporters365.com
foto reporters365.com

ANO Drošības padome ir pilnvarojusi Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret islāmistiem, kas pārņēmuši Mali ziemeļus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Padome vienbalsīgi atbalstīja ierosinājumu piešķirt Rietumāfrikas ekonomiskās kopienas (ECOWAS) valstu spēkiem gadu ilgu mandātu militārajai operācijai Mali. Rezolūcija arī nosaka Mali pienākumus, to skaitā panākt politisko izlīgumu un uzlabot apmācības militārajā jomā.

Rezolūcijā norādīts, ka militārajiem spēkiem, kurus sauks par Āfrikas vadītu Starptautisko atbalsta misiju Mali (AFISMA), būs jāveic "visi nepieciešamie pasākumi", lai palīdzētu atgūt valsts ziemeļus no "teroristu, ekstrēmistu un bruņotajām grupām".

Bruņotie grupējumi, no kuriem daži saistīti ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", pārņēma kontroli pār Mali ziemeļu reģioniem, izmantojot martā notikušā valsts apvērsuma izraisītās jukas. Islāmistu kontrolētajās teritorijās ieviesti skarbas formas islāma likumi.

ECOWAS paziņojusi, ka gatavībā doties uz Mali ir 3300 karavīru, lai gan operāciju nav paredzēts sākt ātrāk par 2013. gada septembri. Francijas izstrādātā rezolūcija paredz vairāku pakāpju procesu Mali apvienošanai.

Eiropas Savienības (ES) un citām ANO dalībvalstīm ir dots uzdevums palīdzēt atjaunot Mali armiju, kas sabruka, kad Tuaregu nemiernieki un islāmisti pārņēma valsts ziemeļus, ziņo BBC. Mērķis ir radīt armiju, kas ir spējīga piedalīties ar ECOWAS spēkiem kopīgās militārās operācijās.

Tāpat ANO līdz militārajai operācijai vēlas panākt politisko progresu valstī, pēc iespējas ātrāk sarīkojot vēlēšanas, skaidro BBC.

Mali ārlietu ministrs Timans Kulibali rezolūciju nosauca par "vēsturisku soli".

Pēc tam, kad islāmisti un Tuaregi ieņēma valsts ziemeļus, viņu apvienība ātri izjuka un islāmisti pārņēma reģiona galvenos apdzīvotos centrus. Islāmisti savās kontrolētajās teritorijās ir ieviesuši brutālas formas islāma likumu pārvaldi un izpostījuši senas kapenes Timbuktu pilsētā.


Написать комментарий