Pēdējā dekādē valdījusi krietna ziema; temperatūra bijusi zemāka par normu

foto centralpark.com
foto centralpark.com

Gada priekšpēdējā dekādē Latvijā pārliecinoši valdīja ziema, ar vidējo gaisa temperatūru – pieciem grādiem zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Perioda laikā sals arvien pieņēmās spēkā – 11. un 12. decembra vidējā gaisa temperatūra bija divus grādus zemāka par normu, bet dekādes pēdējās dienas jau bija septiņus, deviņus grādus aukstākas par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem. Izņemot atsevišķās vietās dekādes pirmajās dienās, temperatūra Latvijā visas diennaktis turējās zem nulles, perioda beigās Austrumlatvijā naktī un rīta pusē noslīdot līdz -11...-16, Alūksnē līdz -13...-19 grādiem, secinājusi meteorologi.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 25% lielāks par normu, vēsta centrā. Lielākajā teritorijas daļā nokrišņu bija vairāk par normu. Nokrišņi – visu dekādi sniega veidā – bija katru dienu, tāpēc sniega sega Latvijā ir krietni pieaugusi. 21. decembra rītā visbiezākais sniegs – 26-27 cm - klāja Alūksni, Lubānu un Ventspili, bet vismazāk sniega – 4-7 cm - bija Kolkā un Daugavpilī.

Pēc salīdzinoši rāmākā vēja dekādes sākumā, perioda vidū tas pastiprinājās, Kurzemē brāzmās sasniedzot 16-21, Kolkā 24 metru sekundē, bet pārējā teritorijā – 13 līdz 18 metrus sekundē. Brāzmainā vēja iespaidā daudzviet putenī tika sagriezts gan izkrītošais sniegs, gan pārvietots uz zemes virsas esošais, vēsta centrā.

Sadaļā Laika ziņas - ik dienas raksti par gaidāmo laiku, ērts apdzīvoto vietu meklēšanas rīks, un precīza informācija par gaisa temperatūru, vēja ātrumu un virzienu, iespējamajiem nokrišņiem un gaisa spiedienu.


Написать комментарий