Zelta pievilcīgums aizvien saglabājas

foto: youcapital.ru
foto: youcapital.ru

Lai arī bažas par iespējamo ASV ekonomikas uzskriešanu uz fiskālās klints ir mazinājušās un šobrīd finanšu tirgi ir šķietami labvēlīgi riskanto finanšu aktīvu vērtības pieaugumam, kas likumsakarīgi mazāk liek domāt par investīcijām tā dēvētajos drošo patvērumu segmentos, šķiet, ka zelts kā ienesīga uzkrājuma līdzeklis sevi ne tuvu nav izsmēlis.

Investīciju kompānijas M2M Asset Management portfeļu pārvaldnieks Harijs Beķeris uzskata, ka pēc iepriekšējo 12 gadu zelta cenas pieauguma šī tendence turpināsies arī šogad un agri vai vēlu dzeltenā metāla cena sasniegs maģisko 2000 ASV dolāru līmeni par Trojas unci.

Kopējā analītiķu nostādne ir, ka tāds līmenis tiks sasniegts tuvāko trīs gadu laikā, piebilst tirgus eksperts, norādot, ka ilgtermiņa zelta cenu pieaugumam tic tirgus dalībnieki, kuri izmanto tā dēvēto tehnisko analīzi. Viņi pēdējā gada cenas stagnāciju raksturojot vien kā veselīgas atelpas posmu uz ilgtermiņa izaugsmes tendences fona.

Pēc M2M eksperta teiktā, kā vēl viens svarīgs faktors zelta tālākai izaugsmei ir centrālo danku, galvenokārt, attīstības valstīs, neremdināmā vēlme palielināt zelta īpatsvaru savās naudu rezervēs. Tā kā pašlaik vairumam attīstības valstu centrālo banku rezervēs zelta īpatsvars ir diezgan niecīgs, tad nav paredzams, ka šī zelta uzpirkšana tik ātri apstāsies, uzskata finanšu speciālists.

Eksperts piebilst, ka šim dārgmetālam ir visas naudai nepieciešamās īpašības unfakts, ka tas uz Zemes ir sastopams ierobežotā daudzumā runā par labu tam, ka zelts ir lielisks vērtības saglabāšanas līdzeklis no paaudzes paaudzē - ne jau velti, piemēram, indiešu kultūrā zelta dārglietas ir vairāk kā tikai rotaslietas – tās atspoguļo ģimenes bagātību.

Pēc H. Beķera teiktā, vienīgi pēdējos gados zelta spožums attīstīto valstu acīs ir mazinājies, jo to ir nomainījusi papīra un elektroniskā nauda. «Taču skatoties, cik viegli centrālajām bankām visā pasaulē ir radīt jaunu «neizsmeļamu» naudas daudzumu, jāsliecas domāt, ka tas tā nevar turpināties mūžīgi. Domājams, ka zelts savu drošā patvēruma statusu nav zaudējis un savu slavas stundu sagaidīs brīdī, kad pasaule atdursies pret skaudrās realitātes sienu,» prognozē globālo finanšu speciālists.


Темы: , , , ,
Написать комментарий