Pētījums: Pērkot auto līzingā, cilvēkiem svarīgākais ir cena un degvielas patēriņš

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Autovadītāji Latvijā, iegādājoties automašīnu līzingā, kā būtiskākos faktorus norāda tās cenu (68%) un degvielas patēriņu (67%), liecina "Swedbank" veiktā aptauja1. Gandrīz puse aptaujāto atzinuši, ka pievērstu uzmanību arī automašīnas dzinējam (48%).

Savukārt par maznozīmīgāko faktoru atzīts automašīnas vizuālais izskats (5%).

39% respondentu domā, ka uzmanība jāpievērš arī auto zīmolam un reputācijai, kā arī komplektācijai. Trešdaļa autobraucēju uzskata – pirms iegādāties automašīnu, jānoskaidro ikgadējā ceļa nodokļa izmaksas (33%) un to, vai konkrētā automašīna nav bijusi iesaistīta kādos ceļu satiksmes negadījumos (30%). Automašīnas vērtībai pēc līzinga nomaksas un amortizācijas izmaksām uzmanību pievērstu attiecīgi 27% un 26% autovadītāju.

Iegādājoties auto līzingā, vīrieši vairāk nekā sievietes pievērstu uzmanību spēkrata zīmolam un tā reputācijai (44% vīriešu un 34% sieviešu), savukārt dāmas biežāk vērtētu auto pēc tā cenas, degvielas patēriņa, kā arī ikgadējām ceļa nodokļa izmaksām. Sievietes arī biežāk norādījušas, ka painteresētos, vai auto iepriekš nav bijis iesaistīts ceļu satiksmes negadījumā. Kopumā šāda piesardzība vairāk raksturīga autobraucējiem pēc 40 gadu vecuma.

Galvaspilsētā dzīvojošie autovadītāji piešķir lielāku nozīmību auto zīmolam un reputācijai. Savukārt ārpus Rīgas mītošajiem autovadītājiem vairāk ir svarīga auto komplektācija, ikgadējās nodokļu, kā arī auto amortizācijas izmaksas.

"Autovadītāji arvien vairāk domā ne tikai par spēkrata sākotnējo tirgus vērtību, bet arī par uzturēšanas izmaksām. Priekšroka tiek dota praktiskam auto, kura motora tilpums nepārsniedz divus litrus," norāda Dzintars Kalniņš, "Swedbank" Privātpersonu Finansēšanas daļas vadītājs.

"Swedbank" aptauja veikta 2012. gada decembrī sadarbībā ar "Snapshots", aptaujājot 514 autovadītājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.


Написать комментарий