M.Lavrenovs: Daugavpils novadā lauksaimniecībā izmantojamās zemes joprojām atrodas nolaistā stāvoklī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Mihails Lavrenovs ir viens no Latgales autoritatīvākajiem komercīpašumu vērtētājiem, tādēļ portāls Gorod.lv aprunājās ar ekspertu par lauksaimniecībā izmantojamās zemes cenām un šajā nozarē esošajām tendencēm Daugavpils un Krāslavas novados.

- Lavrenova kungs, sakiet, lūdzu, kādas ir lauksaimniecībā izmantojamās zemes cenas Jūsu pārraugāmajās teritorijās?

- Atkarībā no zemes kvalitātes un izvietojuma Daugavpils un Krāslavas novados lauksaimniecībā izmantojamās zemes cena ir 600 – 750 Ls/ha, labākas kvalitātes zemes vērtība var sasniegt 800 Ls/ha.

- Sakiet, lūdzu, vai cenas ir samazinājušas, teiksim, salīdzinājumā ar 2009.-2010.gadu?

- Salīdzinājumā ar 2009.-2010.gadu lauksaimniecībā izmantojamās zemes cenas pieaugušas divas reizes un vairāk. Zemesgabalu cenas būtiski pieauga 2011.gada pavasarī un sasniedza maksimumu 2012.gada sākumā. Vēlāk cenu kāpums apstājās, jo pieprasījums samazinājās. Tādā pašā līmenī cenas bija arī 2012.gada beigās. Jāatzīmē, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes sāka iegādāties nelielas zemnieku saimniecības. Pēdējo pusotra-divu gadu laikā tika sakārtotas un apstrādātas zemes pat tādos nolaistos pagastos kā Biķernieku pagasts.

- Lavrenova kungs, kā jūs vērtējat lauksaimniecībā izmantojamās zemes stāvokli Daugavpils novadā?

- Kopumā Daugavpils novadā esošās lauksaimniecībā izmantojamās zemes salīdzinājumā ar valsts rietumu daļu (Kurzemi, Vidzemi) un kaimiņvalstīm (Lietuvu, Baltkrieviju) atrodas nolaistā stāvoklī. Tiesa, Daugavpils novadā ir arī diezgan lielas un veiksmīgas zemnieku saimniecības, kuru īpašumā ir līdz 1000 ha lieli zemesgabali, graudu noliktavas un graudu kaltes. Tomēr diemžēl tādu saimniecību nav daudz.

- Kāds pašlaik ir pieprasījums un kāds piedāvājums?

- Pašlaik Daugavpils un Krāslavas novados pārdod aptuveni 100 lauksaimniecībā izmantojamās zemes (~50 īpašumu katrā novadā). Pamatā tiek piedāvāti nelieli īpašumi 5 – 30 ha platībā, ļoti reti – 50 – 100 ha platībā. Liela daļa no piedāvātām zemēm ilgstoši nebija apsaimniekota, vietām jau aug krūmāji, nedarbojas meliorācijas sistēmas.

No potenciālo pircēju puses vērojama interese par 50 ha un lielākas platības zemi, bet, sākot ar 2011.gada beigām, noslēgto darījumu skaits nav liels. Mazāk ir pieprasītas nelielas platības zemes.

- Vai jūs varētu pastāstīt, kur, kādas platības zemes ir dārgākas un kādas - lētākas?

- Tradicionāli dārgākas zemes ir pagastos, kur ir vairāk attīstīta lauksaimniecība un darbojas lielas zemnieku saimniecības, kā arī vietās, kur ir līdzens reljefs, lielāks meliorētu zemju īpatsvars.

Daugavpils rajonā dārgākas zemes atrodas Līksnas, Nīcgales, Višķu, Naujenes, Maļinovas, Laucesas, Pilskalnes, Eglaines, Dvietes pagastos.  Mazāk pieprasītas ir zemes Demenes, Medumu, Biķernieku pagastos. Krāslavas rajonā – Ūdrīšu, Skaistas, Indras, Robežnieku, Dagdas, Andrupenes pagastos.

- Kurš pašlaik izrāda lielāku interesi par lauksaimniecībā izmantojamām zemēm – pašmāju zemnieki, ārzemnieki, citi?

- Visbiežāk tie ir pašmāju lielu zemnieku saimniecību īpašnieki un ārzemnieki.

-Lavrenova kungs, sakiet, lūdzu, kas ietekmē lauksaimniecībā izmantojamo zemju tirgu?

-Vietējiem potenciāliem pircējiem ir visai ierobežotas iespējas paņemt jauno kredītu esošā kredītu sloga dēļ, tomēr lauksaimniecībā izmantojamo zemju tirgu galvenokārt ietekmē neskaidra lauksaimniecības politika valstī.


Написать комментарий