S.Blagoveščenskis: Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts ļaus tautai ietekmēt pašvaldības pārvaldi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, otrdien, 15.janvārī, Ministru kabinets atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu, kas paredz, ka varēs rīkot referendumu par domes atlaišanu, publiskajā apspriešanā nodotu būvniecības ieceri, par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju.

Šajā sakarā portāls Gorod.lv aprunājās ar Sergeju Blagoveščenski, kurš izklāstīja savu viedokli par minēto likumprojektu un to iespējamo pieprasījumu valsts iedzīvotāju vidū.

„Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts no demokrātijas skatpunkta ir solis, kas ļauj tautai ietekmēt pašvaldības pārvaldi. Tas stimulēs deputātus strādāt produktīvi, viņi vairāk strādās un mazāks smēķēs. No otrās puses, jāizstrādā sistēma, kura aizstāvēs pašvaldību no dažāda veida provokācijām un provokatoriem, kuri, ierosinot domes atlaišanu, varēs paralizēt tās darbu. Ja likumprojekts ir labi pārdomāts, tas nesīs labumus”.

Tiek plānots, ka izteikt savu viedokli vēlētāji varēs ne tikai balsojot vēlēšanu iecirknī, bet arī ar interneta palīdzību. Minēto iniciatīvu Blagoveščenska kungs vērtē pozitīvi: „Manuprāt, iespēja izteikt savu viedokli elektroniskā veidā būs ļoti populāra. Principā, Latvijā, it īpaši pašvaldībās, cilvēki ir visai pasīvi, par ko liecina vēlēšanu iecirkņu statistika vēlēšanu dienās – rādītāji nav augsti. Bet, pastāvot iespējai nobalsot elektroniski, ja tas tiks pareizi organizēts, iedzīvotāju aktivitāte pieaugs”.

Jāatgādina, ka likumprojektu vēl nodos vērtēšanai Saeimā. Tiek plānots, ka likums stāsies spēkā 2013.gada 1.jūlijā. Savukārt noteikumi par elektronisko balsošanu stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī.
 


Написать комментарий