Vjačeslavs Dombrovskis: Saeimas negatīvais balsojums radījis investīciju aizplūšanas risku no būvniecības sektora un valsts

foto: Saime.lv
foto: Saime.lv

Saeimas negatīvais balsojums Būvniecības likuma grozījumos par termiņa saīsināšanu būvatļauju saņemšanai negatīvi ietekmēs būvniecības attīstību un investīciju piesaisti, uzskata Tautsaimniecības un agrārās komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

V. Dombrovskis pauda neizpratni par deputātu nevēlēšanos atbalstīt izmaiņas Būvniecības likumā, jo uz to nepieciešamību norāda ārvalstu un vietējie investori, kā arī būvnieki, nozares, pašvaldību un Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Tikai dienu agrāk, 16.martā, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija konceptuāli atbalstīja šos grozījumus.

Pašreizējais būvniecības regulējums paredz, ka celtniecības darbi jāaptur brīdī, kad tiesā saņemta informācija par būvatļaujas apstrīdēšanu. Šāda kārtība praktiski atļauj iesaldēt jebkuras būves celtniecību, kas palielina investoru aizplūšanas risku no būvniecības sektora.

„Kārtība, kādā tiek apstrīdētas būvatļaujas, ir būtisks nozares attīstības priekšnoteikums. Ārvalstu investoru padome Latvijā daudzkārt ir brīdinājusi, ka, ja šī problēma netiks atrisināta, tad investīcijas tiks pazaudētas,” norāda V. Dombrovskis.

Pērn Rīgā tika izsniegtas 1114 būvatļaujas, no tām 15 tika apstrīdētas, kas ir tikai 1,35 procenti no visām izsniegtajām būvatļaujām. Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, būvatļauju apstrīdēšanas gadījumu Latvijā ir maz, taču atsevišķās situācijās tiesvedības iespējamība mazina uzņēmēju interesi par iespējamo būvniecības objektu un traucē projektu īstenošanai, kas vērsti arī uz jaunu darba vietu radīšanu un teritorijas attīstību.

Lai tiesvedība neilgtu gadiem, Ekonomikas ministrija piedāvāja saīsināt pieļaujamo būvniecības atļauju apstrīdēšanu līdz vienam mēnesim.


Написать комментарий