Eksperts: lielākā daļa cilvēku izmanto vienu paroli visur, rokot sev drošības bedri

foto: worldtemplates.net
foto: worldtemplates.net

Cilvēki nespēj appieties ar savām parolem droši. Pētījumi apliecina, ka viena parole tiek lietota dažādos resursos, tāpat reizēm cilvēks paroli nodot tālāk, pasakot to draugam vai ģimenes loceklim.

Tāpat cilvēki paroles aizmirst, un tās tiek nozagtas. Lielākā daļa – cilvēku vienu paroli izmanto visur, tādējādi pakļaujot sevi lielākam riskam, LATA konferencē Drošība un atvērtība stāstīja Relative CC valdes priekšsēdētājs Aigars Jaundālders.

 

Pasaulē pieaug tīkla pārlūkošana no mobilajām ierīcēm, tostarp mobilajiem telefoniem, un drīzumā sagaidāms, ka šāda veida pārlūkošana pārsniegts interneta sērforšanu no datoriem. Tāpēc drošības joma tikai palielināsies. Pērn vairāk nekā 100 milj. datoru bija cietuši no identitates - paroļu zagšanas, norādīja A. Jaundālders.

Drošības jautājumi ir aktuāli arī banku lauciņā, lai gan bankas ir ieviesušas banku kalkulatorus, tomēr pasaulē ļaundari panākt to, ka cilvēki mēdz paši izpaust savus datus. Piemēram, kad lietotājs saņem zvanu it kā no bankas pārstāvja, un tas lūdz viņam nosaukt paroli un koda kalkulatora datus.

CERT.lv, kas uzrauga tīklu telpu notiekošo, DB atzīmē, ka uzbrukumi valsts, pašvaldību iestādēm, komercstruktūrām un privātpersonu datoriem notiek katru dienu, jautājums ir tikai, vai tie ir veiksmīgi.

Dominējošais incidents 2012.gada garumā bija datoru kļūšana par robotu tīklu jeb botnetu sastāvdaļām. Daži robotu tīkli ir paredzēti tikai kāda viena veida darbībām, piemēram, bankas datu zādzībai no inficētā datora, bet vairums šo tīklu tiek izmantoti dažādiem tālākiem uzbrukumiem vai citām darbībām, kas ir finansiāli izdevīgas tīkla pārvaldītājam, norāda CERT.lv.


Темы: , , , ,
Написать комментарий