Finanšu komitejas deputāti atbalstīja 2013.gada Daugavpils budžetu: vislielākās summas iedalītas komunālās saimniecības jomai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šī gada 17.janvārī Daugavpils pilsētas domes kārtējās sēdes gaitā Finanšu komitejas deputāti atbalstīja 2013.gada pašvaldības budžetu.

Kopējā budžeta ieņēmumi sastādīs 51 590 574 latus, izdevumi – 63 025 359 latus, deficīts jeb finansējums – 11 434 785 latus. Domes Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece paziņoja, ka budžeta finansējuma struktūras pamatizmaiņas saistītas ar valsts politiku un grozījumiem normatīvajos aktos (dažu pabalstu neizmaksāšana, pedagogu darba algu likmju paaugstināšana), rezultātā pašvaldībai nācās uzņemties lielākus izdevumus.

Pēc E.Upenieces vārdiem, jau 2012.gadā komunālās saimniecības jomai tika iedalīts nedaudz lielāks finansējums, nekā izglītības jomai, kura iepriekšējos gados saņēma lielāko finansējuma apjomu. Finansējums tika paaugstināts arī pateicoties eiroprojektu realizācijai – ceļu un ēku rekonstrukcijai. Šogad komunālās saimniecības jomas finansējuma pieaugums bija acīmredzams – salīdzinājumā ar 2012.gadu, tas sastādīja 89%. Galvenokārt to ietekmēja iecerēto eiroprojektu summa – 15 miljoni latu, jāpiebilst, ka kopējie ar eiroprojektiem saistītie izdevumi, kuri minēti budžeta izdevumu daļā, ir 21 miljons latu.

E.Upeniece paziņoja, ka sakarā ar to, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporcija palikusi pērnā gada līmenī (80% valstij un 20% - pašvaldībai), bet pašvaldībai jāfinansē papildu programmas un pasākumi, pašvaldības iestādēm tika uzdots 2013.gadā noteikt savus ieņēmumus un izdevumus pērnā gada līmenī.

Attiecībā uz ieņēmumu struktūru, jānorāda, ka budžeta ieņēmumu pamatavots arī šogad būs iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšana 24,3 miljonu latu apmērā, valsts budžeta transfēri 21 miljona latu apmērā, budžeta iestāžu ieņēmumi – 2,6 miljoni latu. Turklāt, iedzīvotāju ienākuma nodokļa 2013.gada iekasēšanas plāns ir par 600 tūkstošiem mazāks nekā 2012.gadā. Pēc Finanšu komitejas vadītājas vārdiem, 2013.gadā pašvaldība plāno iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa 98%, tāpat kā iepriekšējos gados, tomēr īpaši necer pārsniegt iecerēto, kā tas notika 2012.gadā.

Runājot par izdevumu daļu, E.Upeniece paziņoja, ka budžeta izdevumu 40% būs novirzīti komunālās saimniecības jomā (31% - ekonomiskā darbība, 3% - vides aizsardzība un 6% - pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošana), 27% - izglītības jomā, 9% - sociālajā jomā. 7% iedalīti atpūtai, kultūrai un reliģijai, 6% - administrācijas darba nodrošināšanai, parādu procentu samaksai, savstarpējiem norēķiniem, rezervju fondam, Vēlēšanu komisijas darbam utt. Finansējuma 1% iedalīts drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanai.

Neparedzētajiem gadījumiem ieplānoti 300 tūkstoši latu, pagaidām neplānoto projektu līdzfinansējumam – 55 tūkstoši latu. Sabiedrisko organizāciju atbalstam Sociālo jautājumu komitejai un Izglītības un kultūras jautājumu komitejai iedalīti 10 tūkstoši latu katrai.

Jautājumi sakarā ar budžetu radās tikai deputātam Pēterim Dzalbem, kurš rezultātā nobalsoja pret budžeta apstiprināšanu. Budžeta galīgā apstiprināšana paredzēta 24.janvārī.


Написать комментарий