Uzņēmējs: deputāti pateikuši, ka viņus neinteresē Latvijas uzņēmēju un investoru problēmas

foto: reitingi.lv
foto: reitingi.lv

Noraidot grozījumus Būvniecības likumā, kas paredzēja īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai, Saeimas deputāti ir parādījuši savu nevēlēšanos iedziļināties problēmas būtībā.

Likuma grozījumi paredzēja īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai, taču 10 deputātiem balsojot «pret» un 36 «atturoties», Saeimas deputāti faktiski pateikuši, ka viņus neinteresē Latvijas uzņēmēju un investoru problēmas.

Īpaši vēlos oponēt Čepānes kundzei*, kura medijiem minējusi, ka «uz šiem grozījumiem uzstājuši atsevišķi investori», ka šie grozījumi bija nozīmīgi visiem būvniecības nozarē strādājošajiem uzņēmumiem – gan uzņēmumiem ar Latvijas, gan ārzemju kapitālu. Ja minētie grozījumi pat būtu nepieciešami «tikai atsevišķiem investoriem», arī tas būtu arguments veikt šīs izmaiņas.

Šai gadījumā ar jēdzienu «investori» mēs saprotam algas Latvijas strādniekiem un vietējiem uzņēmumiem; nodokļus Latvijas valsts kasē un kopējo ekonomisko izaugsmi. Iespējams, šo argumentu vieglāk izprast ir cilvēkiem, kuri algu vienmēr ir pelnījuši, nevis saņēmuši.

2011. gadā būvniecības nozares kopējais apjoms bija 868,7 miljoni latu, kas ir gandrīz miljards! Līdz ar to mēs runājam par miljoniem latu lielām investīcijām mūsu valsts ekonomikā un simtiem tūkstošu zaudējumu gadījumos, kad būvniecības objektu celtniecība tika apturēta nekompetences dēļ.

Latvijā pēdējos gados ir arī piemēri, kad izsniegto būvatļauju apstrīd šantāžisti un vieglas naudas tīkotāji. Tai pat laikā mums nav piemēru, kad attīstītāji un investori ieguldītu savus finanšu līdzekļus neizpētītos un riskantos projektos.

Absolūts vairākums Latvijas deputātu vakar ar savu balsojumu pierādīja, ka viņiem politiskās ambīcijas ir svarīgākas kā konkrētu lēmumu pieņemšana.

* Ziņa 17.01.2013 no LETA ziņu lentas: «Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (V) norādīja, ka neatbalstīs šo likumprojektu. Vienlaikus viņa atzina, ka nenoliedz trūkumus būvniecības likumā, kur esot īpaša birokrātiska kārtība atsevišķos gadījumos un tiesvedības procesi velkas ļoti ilgi. «Tur katrā ziņā kaut kas būtu jādara, taču, manuprāt, uz šiem grozījumiem uzstāja atsevišķi investori, proti, arī ārvalstu investori, kuri, manuprāt, ir saņēmuši nepatiesu informāciju par situāciju šajā jomā,» sacīja Čepāne.»


Написать комментарий